Poiesz Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Poiesz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Poiesz
Poiesz Supermarkt in Ureterp
Poiesz Supermarkt in Ureterp
Opgericht 1923
Eigenaar/onderdeel Familie Poiesz
Vestigingen 67 (23 november 2014)
Land(en) Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Poiesz Supermarkten B.V. is een Friese supermarktketen. Het is het enige zelfstandige regionale grootwinkelbedrijf in het noorden van Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Poiesz Supermarkten is een familiebedrijf dat is ontstaan op 19 april 1923 toen de grondlegger, L. Poiesz, een groentewinkel van 12 m² begon aan de Havenstraat in Sneek. De verkoop van groenten en fruit uit dit winkeltje werd later uitgebreid met de verkoop op markten en het venten in woonwijken.

In 1962 werd er op het Grootzand te Sneek een pand van 200 m² aangekocht en hier werd de eerste 'Sneeker Supermarkt' geopend. In 1969 werd het eerste filiaal geopend van Poiesz Supermarkten B.V. en wel in Franeker. Hierna volgden Bolsward, Workum en de rest van de filialen.

In 1978 is de eerste Poi-Mar Levensmiddelenmarkt geopend in Stiens. Aangepast aan de economische situatie was dit een nieuwe formule als antwoord op de komst van andere supermarktformules in het noorden van Nederland. Hierna zijn er nog 17 Poi-Mar's geopend. Vanaf 1988 is de formule Poi-Mar omgebouwd van een discountformule naar een full-serviceformule en vanaf 1995 is begonnen met aanpassing van alle Poi-Mar's. Vanaf 1 januari 1998 is er nog een formule, namelijk Poiesz.

In 2010 werden zeven vestigingen van Super de Boer overgenomen.

In 2014 nam Poiesz vijf supermarkten in Noord-Nederland over van Jumbo. Het gaat om vier winkels van C1000 (Heerenveen, Norg, Stadskanaal en Musselkanaal) en een Jumbo winkel (Veendam). Deze zijn/worden in november/december 2014 omgebouwd. De keten telt dan 69 winkels.

Bedrijfsvoering[bewerken]

De familie Poiesz is nog steeds eigenaar van de keten. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een keten van 67 supermarkten waarvan 58 met een slijterij. Er werken ruim 4200 medewerkers en het bedrijf is aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie.

De Poiesz filialen bevinden zich hoofdzakelijk in de provincie Friesland. Omdat Poiesz een sterk regionaal georiënteerd bedrijf is, voert het een breed assortiment van Friese producten.

Trivia[bewerken]

  • Poiesz Supermarkten is in 2006 en 2007 uitgeroepen tot beste supermarktformule van Nederland.

Externe link[bewerken]

Bron