Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/36

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metronetwerk Amsterdam met de vier bestaande lijnen: 50 (groen), 51 (oranje), 53 (rood) en 54 (geel) en de in aanbouw zijnde Noord/Zuidlijn met nummer 52 (blauw).
Nieuw metro-materieel M5

De Amsterdamse metro is een belangrijk openbaar vervoer-systeem in Amsterdam en directe omgeving en wordt geëxploiteerd door het GVB. De eerste metrolijn werd op 14 oktober 1977 geopend. Sindsdien is het net uitgebreid tot vier lijnen met een totale lengte van 42,5 kilometer, met een vijfde lijn (Noord/Zuidlijn) in aanbouw. Het grootste deel ligt bovengronds; slechts het deel van het Centraal Station tot en met station Wibautstraat, dat deel uitmaakt van de lijnen 51, 53 en 54, ligt onder de grond.

Netwerk

Het netwerk bestaat momenteel uit vier lijnen die deels trajecten delen. De Oostlijnen lopen van Centraal Station naar Amsterdam-Zuidoost, met twee takken naar respectievelijk Gaasperplas (lijn 53) en Gein (lijn 54). De om politieke redenen als 'sneltram' aangeduide Amstelveenlijn (lijn 51) loopt vanaf Centraal Station via de Oostlijnen tot en met station Spaklerweg waarna de lijn afsplitst om via Zuid naar Amstelveen Westwijk te gaan. De Rinlijn (Ringlijn 50) loopt van het eindpunt Gein aan de oostlijn naar Isolatorweg, waarbij van Overamstel tot Station Zuid het traject van de Amstelveenlijn gevolgd wordt.

Noord/Zuidlijn

De in aanbouw zijnde Noord/Zuidlijn loopt van Amsterdam-Noord via Centraal Station en de binnenstad van Amsterdam naar Station Amsterdam Zuid. De lijn is 9,3 km lang en telt 8 stations. De bouw is begonnen in 2003 en de opening staat nu gepland voor 2017. Voor deze lijn is het lijnnummer 52 gereserveerd dat nog nooit eerder door het GVB is gebruikt.

Nieuw materieel

Vanaf 2013 stroomt nieuw materieel type M5 in, grotendeels ter vervanging van het oude, uit 1973-'80 daterende LHB-metromaterieel van de Oostlijn. Het betreft 6-delige stellen van ruim 116 meter lang en wordt gebouwd door Alstom.