Reggaetón

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Reggaetón is een muziekstroming, die is ontstaan in de jaren negentig van de twintigste eeuw in de underground van voornamelijk Panama, Puerto Rico, en de Dominicaanse Republiek.

De artiesten zijn beïnvloed door reggae, dancehall, hiphop en traditionele Puerto Ricaanse muziek. Reggaetón wordt gekenmerkt door een dwingend, zich herhalend ritme dat Dem Bow wordt genoemd. Dit ritme vindt zijn oorsprong in het gelijknamige nummer van de reggae artiest Shabba Ranks. Er wordt veel gebruikgemaakt van samplers, synthesizer en drum machines, maar ook bomba-, plena-, en salsaritmes komen terug in de nummers. De raps zijn voornamelijk in het Spaans, maar soms ook in het Engels. De teksten gaan vaak over criminaliteit, seks en liefde. Je zou het daarom de gangsta rap van het Caribisch Gebied kunnen noemen.

Reggaetón is in de loop van de jaren negentig erg populair geworden onder jongeren in het Caribisch Gebied. De muziek werd in het begin van de eenentwintigste eeuw ook opgepikt in de Verenigde Staten, voornamelijk door jongeren met een Hispanic achtergrond die er hun identiteit aan ontlenen. Een paar jaar later bereikte het genre ook Europa en de rest van de wereld, door nummers als "Rakata" van Wisin y Yandel en "Papi Chulo" van Lorna en de wereldhit "Gasolina" van Daddy Yankee.

Op Reggaetón wordt op een kenmerkende manier gedanst. Deze manier van dansen wordt "perreo" genoemd, waarbij de vrouw enigszins gebukt met haar rug naar een man toe staat. De naam perreo, dat dansen op z'n hondjes betekent[1], is afgeleid van het woord "perro", dat hond betekent in het Spaans. Deze dansstijl is een vorm van bubbling.

Artiesten[bewerken]

Bekende reggaetón-artiesten zijn onder andere Arcangel, Angel & Khriz, Daddy Yankee, Alexis & Fido, Tego Calderón, Don Omar, Wisin y Yandel, Hector y Tito "El Bambino", Zion y Lennox, Baby Rasta Y Gringo, Gadiel & Lobo, Jowell & Randy, Rakim y Ken-Y, Trebol Clan, Makano en Ivy Queen. Miguelito, Jadiel, ZoraidaRe, Eloy, Nova & Jory, Farruko, J. Álvarez, Reykon El Lider en J Balvin zijn enkele van de opkomende jonge artiesten.

Sinds 2005 zijn diverse samenwerkingen ontstaan tussen reggaetón- en hiphopartiesten.

Reggaetón over de wereld[bewerken]

Cuba[bewerken]

Reggaetón is heel populair in Cuba. Cubanen van alle leeftijden luisteren naar Puerto Ricaanse en Cubaanse Reggaetón. De Cubaanse Reggaetón beats verschillen weinig met die van de Puerto Ricaanse en Dominicaanse Reggaetón beats. Soms wordt deze reggaetón ook wel Cubaton genoemd. Eigenlijk wordt met cubaton bedoeld: reggaetón a lo cubano. Cubaton wordt gemaakt door Cubaanse reggaetón artiesten.

Verenigde Staten[bewerken]

In de Verenigde Staten is reggaetón erg populair onder de jonge Hispanics. Reggaetón is nu populair in de steden verspreid over de hele Verenigde Staten, Los Angeles, Chicago, New York City, Boston, Washington D.C., Houston, Miami, en andere steden in de Verenigde Staten met een groot aantal inwoners van Latijns-Amerikaanse afkomst.

Dominicaanse Republiek[bewerken]

In de Dominicaanse Republiek is reggaetón ook heel populair, mede door enkele bekende artiesten zoals Arcangel, De La Ghetto, Nicky Jam, Joseph en de reggaetón producers Luny Tunes.

Bronnen, noten en/of referenties