Resolutie 2052 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2052
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 juni 2012
Nr. vergadering 6791
Code S/RES/2052
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Wapenstilstand tussen Syrië en Israël
Beslissing Verlengde de UNDOF-waarnemingsmacht in het Midden-Oosten met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2012
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Guatemala Guatemala · Vlag van India India · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Togo Togo
Een plein in de Syrische hoofdstad Damascus.

Resolutie 2052 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad unaniem aangenomen op 27 juni 2012 en verlengde het mandaat van de UNDOF-waarnemingsmacht in de Golanhoogten met een half jaar.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Jom Kipoeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Jom Kipoeroorlog kwamen Syrië en Israël overeen de wapens neer te leggen. Een waarnemingsmacht van de Verenigde Naties moest op de uitvoer van de twee gesloten akkoorden toezien.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De situatie in het Midden-Oosten bleef verhit en zou waarschijnlijk zo blijven tot er een akkoord werd bereikt. Er bestond ernstige zorg over schendingen van de overeenkomst om troepen te deactiveren; en dan voornamelijk door het Syrisch leger dat op 1 maart de scheidingszone betrad. Incidenten op 26 februari en 5 en 12 maart, waarbij de waarnemers waren beschoten, werden ten zeerste betreurd. De gebeurtenissen in Syrië begonnen hun weerslag te krijgen in UNDOF's gebied.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De partijen werden opgeroepen onmiddellijk resolutie 338 uit 1973 uit te voeren. Ze werden ook herinnerd aan hun verplichting het akkoord over het terugtrekken van troepen uit 1974 na te komen en zich terughoudend op te stellen. Ten slotte werd het mandaat van UNDOF opnieuw met zes maanden verlengd, tot 31 december 2012.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]