Resolutie 375 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 375
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 22 september 1975
Nr. vergadering 1839
Code S/RES/375
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Aanbeveling kandidaat VN-lidstaten
Beslissing Aanbeveling van Papoea-Nieuw-Guinea als VN-lidstaat
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1975
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van de Wit-Russische Socialistische Sovjetrepubliek Wit-Russische SSR · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Guyana Guyana · Vlag van Irak (1963-1991) Irak · Vlag van Italië Italië · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Mauritanië (1959–2017) Mauritanië · Vlag van Zweden Zweden · Vlag van Tanzania Tanzania
Papoea-Nieuw-Guinea

Resolutie 374 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op 22 september 1975. De Veiligheidsraad beval Papoea-Nieuw-Guinea aan voor VN-lidmaatschap.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1906 werd Brits Nieuw-Guinea overgedragen aan Australië. Het veranderde hierbij van naam en werd het Territorium Papoea. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezette Australië het noordelijke Keizer Wilhelmsland. Vanaf dan werd dit deel Nieuw-Guinea genoemd. In 1949 werden beide gebieden verenigd onder de naam Territorium Papoea en Nieuw-Guinea. In 1975 werd het land onafhankelijk onder de nieuwe naam Papoea-Nieuw-Guinea.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bestudeerde de aanvraag voor lidmaatschap van de VN van Papoea-Nieuw-Guinea. De Algemene Vergadering werd aanbevolen om aan Papoea-Nieuw-Guinea het VN-lidmaatschap toe te kennen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 375 op de Engelstalige Wikisource.