Rieppeleon brevicaudatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rieppeleon brevicaudatus
Mannetje
Mannetje
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Onderfamilie: Brookesiinae
Geslacht: Rieppeleon
Soort
Rieppeleon brevicaudatus
Matschie, 1892
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Rieppeleon brevicaudatus is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[1] Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort, die tot 2004 onder het geslacht Rhampholeon werd gerekend.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Met een totale lengte van 8 centimeter blijft deze soort zeer klein en vanwege het sterk zijwaarts afgeplatte lichaam en bladrand-achtige rugkam gaat de kameleon volledig op in zijn omgeving; de strooisellaag van het bos. Ook de nerf-achtige ribben en donkere flankstreep versterken de gelijkenis met een dood en verdord blad. Rieppeleon brevicaudatus komt voor in noordoostelijk Tanzania en leeft in bergstreken op de bodem of in struiken vlak daarboven. De habitat bestaat uit de strooisellaag met een hoge luchtvochtigheid, hogere temperaturen worden getolereerd maar de kameleon prefereert wat lagere temperaturen dan veel andere soorten vanwege zijn bergbewonende levenswijze.

Levenswijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit allerlei kleine ongewervelden die op of dichtbij de bodem leven. De voortplanting van deze soort wordt niet geremd door de zachte winter en gaat het hele jaar door. Per legsel worden niet meer dan vier eitjes afgezet, de jongen groeien zeer snel en zijn al na drie tot vier maanden in staat nageslacht te produceren. De vruchtbaarheid van deze eitjes is bij veel soorten aanmerkelijk lager dan die van wat volgroeide dieren, en voortplanting van zeer jonge dieren is waarschijnlijk schadelijk.

In gevangenschap[bewerken]

Rieppeleon brevicaudatus wordt wel eens in gevangenschap gehouden maar de vereiste hoge luchtvochtigheid moet niet worden onderschat. Het is een wat taaiere soort dan veel geslachtsgenoten, maar stress is voor alle kameleons al snel fataal. Bij een goede verzorging kan de kameleon enkele jaren oud worden.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Rieppeleon brevicaudatus - Website Geconsulteerd 24 december 2012
  • Adcham.com