Kortstaartkameleons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kortstaartkameleons
Brookesia tuberculata wordt maximaal 19 millimeter lang exclusief staart.
Brookesia tuberculata wordt maximaal 19 millimeter lang exclusief staart.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Iguania (Leguaanachtigen)
Familie: Chamaeleonidae (Kameleons)
Onderfamilie: Brookesiinae
Geslacht
Brookesia
Gray, 1864
Afbeeldingen Kortstaartkameleons op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kortstaartkameleons op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Kortstaartkameleons[1] (Brookesia) zijn een geslacht van hagedissen uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2] De meeste soorten daarvan zijn pas in de jaren zestig tot de jaren negentig van de 20e eeuw voor het eerst beschreven.[3] De verschillende soorten blijven vrij klein, kennen een zeer goede camouflage en leven in geïsoleerde, ontoegankelijke gebieden. Hierdoor is over veel soorten nog weinig bekend en de meeste soorten hebben nog geen Nederlandse naam.

Net zoals een aantal andere geslachten als Calumma en Furcifer komen alle soorten vrijwel uitsluitend voor op het eiland Madagaskar, slechts enkele leven ook op omliggende eilandjes als Nosy Be.

Kortstaartkameleons worden zo genoemd omdat ze niet zo groot worden en vaak een sterk zijdelings afgeplat lichaam hebben met een korte staart om maar zo veel mogelijk op een boomblad te lijken. Het geslacht Rhampholeon is verwant aan Brookesia, samen vormen de twee de onderfamilie Brookesiinae. Rhampholeon soorten worden wel met bladkameleons aangeduid. Zij komen niet voor op Madagaskar maar leven op het continentale deel van Afrika, voornamelijk rond Malawi en Tanzania.

De grotere soorten worden rond de tien centimeter, de kleinste blijven ongeveer drie cm. Ook de kleinst bekende kameleon, Brookesia micra, behoort tot het geslacht Brookesia.[4] Alle soorten hebben een relatief korte staart, en kennen allerlei trucjes om de gelijkenis met een blad te versterken. Sommige soorten gaan volledig in hun omgeving op door huidflappen op kop en rug, bladrand-achtige rugkammen of nerf-achtige tekeningen. Kortstaartkameleons worden meestal niet zo hoog in bomen en struiken aangetroffen maar blijven meer bij de bodem. De meeste soorten leven in beboste gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Er zijn in totaal 30 soorten, inclusief vijf soorten die pas in 2012 wetenschappelijk zijn beschreven.[2] De twee soorten uit het geslacht Palleon werden vroeger ook tot de korststaartkameleons gerekend.

Taxonomie[bewerken]

Geslacht Brookesia

Bronvermelding[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Referenties
  1. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 268 ISBN 90 274 8626 3.
  2. a b Peter Uetz & Jakob Hallermann. [0=genus&submit=Search The Reptile Database - Brookesia]
  3. Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Brookesia - Website
  4. Glaw, F., Köhler, J., Townsend, T.M. & Vences, M., 2012. Rivaling the World's Smallest Reptiles: Discovery of Miniaturized and Microendemic New Species of Leaf Chameleons (Brookesia) from Northern Madagascar. PLoS ONE 7(2): e31314. DOI:10.1371/journal.pone.0031314
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Brookesia - [0=genus&submit=Search Website] Geconsulteerd 17 oktober 2014
  • Adcham - Brookesia - Website