Riouwstraat (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Riouwstraat en Bankaplein

De Riouwstraat is een straat in de Archipelbuurt in Den Haag. Hij werd in 1879 aangelegd, tegelijk met de Billitonstraat en de Madoerastraat. Hij werd vernoemd naar de Riouwarchipel.

De Riouwstraat loopt van de Timorstraat naar de Koninginnegracht, min of meer evenwijdig aan de kustlijn. In het midden kruist hij de Bankastraat bij het Bankaplein, dat in 1883 werd aangelegd. Andere zijstraten zijn twee straatjes naar het Prinsenvinkenpark, de Bonistraat, Borneostraat, de Lombokstraat en de Batjanstraat.

Bijna alle huizen zijn van baksteen en hebben horizontale witte strepen (speklagen). De meeste huizen hebben geen voortuin.

Op 25 januari 1945 werden 's ochtends net na acht uur een aantal huizen aan de westkant van de straat door een defecte V2-raket getroffen die op Duindigt gelanceerd was. Er vielen tien doden en 41 gewonden. Op 16 maart maakte O.E. van Rappard, wethouder voor de Openbare Werken, bekend dat de betrokken verwoeste percelen onteigend werden en dat het verboden was bouwmaterialen of restanten daarvan te verwijderen. De zes getroffen huizen werden na de oorlog vervangen door een flatgebouw.

Bekende panden en/of bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Riouw Rijschool

Ook Peter van der Linden, medeoprichter van Toneelgroep De Appel, woonde in de Riouwstraat.

Zie de categorie Riouwstraat, The Hague van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.