Robert K. Merton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert K. Merton (1965)

Robert King Merton (Philadelphia, 4 juli 1910New York City, 23 februari 2003) was een Amerikaanse socioloog, die waarschijnlijk het best bekend is van de uitdrukking "self fulfilling prophecy". Ook is Merton de bedenker van de CUDOS-norm, deze vier normen geven aan hoe wetenschap beoefend zal moeten worden. Verder heeft hij ook een anomietheorie ontwikkeld die afwijkend gedrag tracht te verklaren. Merton schreef ook over middle range theories en de relatieve deprivatietheorie.

Merton was de zoon van arme joodse migranten en groeide op in een achterbuurt van Philadelphia.

Als tiener goochelde hij om wat geld bij te verdienen. Hij veranderde zijn naam, Meyer R. Schkolnick in zijn artiestennaam Robert King Merlin. Later zou hij zijn werken publiceren onder de naam R.K. Merton.

De ouders van Merton hadden een kleine kruidenierszaak. Zijn moeder moedigde hem echter aan zich intellectueel te ontwikkelen en als kind en jongeling trof men hem bijgevolg vaak aan in bibliotheken en het kunstmuseum.

Door middel van studiebeurzen kon Merton gaan studeren aan de universiteit van Philadelphia. In 1936 zou hij zijn doctoraatstitel behalen aan Harvard. Van 1939 tot 1941 was hij verbonden aan de Tulane University in New Orleans. In 1941 kreeg hij een aanstelling aan Columbia-universiteit (New York) waar hij in 1947 hoogleraar werd.

Aan zijn zoon, Robert C. Merton, werd in 1997 de Nobelprijs voor de economie toegekend voor zijn werk op het gebied van opties.

Publicaties[bewerken]

  • Social theory and social structure (1949/1968)
  • The role-set: problems in sociological theory, Britisch Journal of Sociology
  • The Sociology of Science (1973)
  • Sociological Ambivalence (1976)