Roland Garros (luchtheld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Standbeeld van Roland Garros in Saint-Denis, Réunion

Roland Garros (Saint-Denis, (Réunion), 6 oktober 1888Vouziers, 5 oktober 1918) was een Frans vliegtuigpionier en oorlogsheld. De Open Franse Tenniskampioenschappen zijn naar hem genoemd.

De Franse vliegtuigpionier kwam voor het eerst in de publiciteit toen hij op 23 september 1913 met succes non-stop de Middellandse Zee overstak in een eenmotorig vliegtuig. Garros vertrok van Fréjus in Frankrijk en landde in Bizerte aan de Tunesische kust. Hij vloog in een Morane-Saulnier met een 60 pk-motor over Corsica en Sicilië naar Afrika. Bij de landing had hij nog slechts een paar liter brandstof over.

Graf van Roland Garros in Vouziers.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Roland Garros de eerste die vijandelijke vliegtuigen neerschoot met een zelfontworpen constructie van op de propeller geplaatste metalen plaatjes welke de propeller beschermde bij het recht naar voren schieten. Hij wordt wel de eerste gevechtspiloot van zijn soort genoemd.

Op maandagvoormiddag 19 april 1915, tijdens een aanval op het spoorwegstation van Lendelede dropte hij 2 kleine granaten en werd zelf beschoten. Daarop moest hij een noodlanding maken op Hoog Wallegem in Hulste (nu deelgemeente van Harelbeke). Daar maakten Duitse strijdkrachten hem krijgsgevangen en confisqueerden ook zijn vliegtuigje. Vervolgens maakte (de toen in Duitsland werkende) Anthony Fokker zijn uitvinding na, en verbeterde die. De Duitse luchtmacht wist daarmee enige tijd het luchtruim te beheersen. De Engelse RAF noemde de constructie destijds The Fokker Scourge (de Fokkergesel).

In 1918 wist Garros uit zijn gevangenschap te ontsnappen. Hij kwam op 5 oktober 1918 van dat jaar om in een luchtgevecht bij Saint-Morel in de Franse Ardennen. Hij werd in het naburige Vouziers begraven.

Frankrijk eerde de nationale held in 1928 postuum door de Open Franse Tenniskampioenschappen naar hem te vernoemen.