Ruben Nicolai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruben Nicolai
Tekening van Ruben Nicolai (2009)
Tekening van Ruben Nicolai (2009)
Volledige naam Ruben Iskander Nicolai
Geboren 8 mei 1975
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 2004-heden
Bekend van De Lama's
De Allerslechtste Chauffeur van Nederland
De Allerslechtste Echtgenoot van Nederland
De Golden Oldies
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Ruben Iskander Nicolai (Lanaken, 8 mei 1975) is een Nederlands cabaretier, televisiepresentator en zanger.

Biografie[bewerken]

Cabaret[bewerken]

Nicolai werd geboren als jongste in een gezin van drie kinderen in het Belgische Lanaken. Het gezin woonde tijdelijk in België, omdat zijn vader als neuroloog in Maastricht werkte. Later verhuisde de familie Nicolai terug naar Nederland. Nicolai studeerde in Utrecht. Begin 2002 startte hij samen met Nathan Vecht zijn cabaretcarrière als het cabaretduo Ruben & Nathan. Op Koninginnedag 2002 maakten zij van een kraakpand in het centrum van Amsterdam het kleinste theater van de hoofdstad: 31 zit- en 4 staanplaatsen. Hier speelden zij hun eerste cabaretprogramma Uitverbaasd. Een half jaar later wonnen ze Cameretten in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

BNN en De Lama's[bewerken]

Van 2004 tot 2005 toerden Nicolai en Vecht door Nederland met het programma Integere Types. In 2004 werd Nicolai vaste medewerker van het BNN-programma De Lama's, dat in 2006 de Gouden Televizier-Ring won. In het televisieseizoen 2006/2007 presenteerde Nicolai de BNN-programma's Je zal het maar hebben en Rat van Fortuin. Ook was hij medepresentator van het programma Try Before You Die, waarin hij onder andere leerde koorddansen, inbrak bij BNN-voorzitter Patrick Lodiers, fotografeerde voor Playboy en een gastrol in de soapserie As the World Turns op zich nam. In 2007 werd Nicolai als presentator genomineerd voor de Zilveren Televizier-Ster, maar hij won deze niet.

In het seizoen 2007-2008 was Nicolai te zien in de Lama-Theatertour. Ook presenteerde hij de tweede reeks van Je zal het maar hebben in 2008, evenals, samen met Patrick Lodiers, de jaarlijkse IQ-test van BNN in datzelfde jaar. Voorts was hij te zien in het nieuwe programma Ruben vs Sophie. In 2008 speelde Nicolai, samen met de crew van De Lama's en de presentator (Jeroen van Koningsbrugge, Tijl Beckand, Ruben van der Meer en Patrick Lodiers), een clip getiteld Lekker gewoon, die ook door hen wordt gezongen. Daarnaast deed hij mee aan Ranking the Stars, een programma van BNN.

Nicolai werd in 2008 weer genomineerd voor een Zilveren Televizier-ster, maar verloor van Paul de Leeuw. In 2009 was er weer een nominatie voor Nicolai. Ditmaal wist hij de Televizier-ster wel te winnen. Hij versloeg Matthijs van Nieuwkerk en Johnny de Mol.

AVRO[bewerken]

Per 1 januari 2009 stapte hij samen met Lama-collega Tijl Beckand over naar de AVRO. In 2009 tekende Nicolai samen met Beckand en Van der Meer voor het nieuwe AVRO-programma Budget TV, maar ook Zóóó 30 samen met Chantal Janzen. Eind 2009 zou Nicolai te zien zijn in de film Odessa Star, samen met collega's van De Lama's, maar dit plan werd geannuleerd.[1]

Samen met Beckand en Van der Meer presenteerde hij het programma Budget TV, dat vanwege lage kijkcijfers niet meer terugkeerde op de buis. Nicolai nam ook de rol van 'jury' op zich in het nieuwe programma Wie is mijn ex? gepresenteerd door Janzen. Begin december 2009 en januari 2010 presenteerde hij tv-programma Maximum Bereikt, waarin hij met een budgetcoach van het Nibud mensen hielp om uit de schulden te komen.

Vanaf 15 december 2009 presenteerde Nicolai ook voor de AVRO het programma 71° Noord, dat voorheen bij RTL 5 liep.[2] Hij volgde hierin Ernst-Paul Hasselbach op, die tijdens de opnamen van het seizoen ervoor om het leven was gekomen na een auto-ongeluk in Noorwegen. Verder presenteerde hij dat jaar Take it or Leave it, het eindejaarsprogramma van de AVRO, waarin gekeken werd wat meeging naar 2010 en wat achterbleef in 2009.

Op 10 februari 2010 presenteerde Nicolai het eenmalige programma Zóóó Rechts, samen met Regina Romeijn. Twee dagen later startte het tv-programma Gehaktdag, dat hij samen maakte met Tijl Beckand en Horace Cohen, waarin bekende Nederlanders in humoristische speeches worden geëerd.

Opnieuw BNN[bewerken]

Op 1 januari 2011 keerde Nicolai terug naar BNN.[3] Hier presenteerde hij Doe Maar Normaal (met Sander Lantinga) en De Allerslechtste Chauffeur van Nederland.

Hij was presentator van het programma De Man met de Hamer, dat met een panel van bekende Nederlanders geld inzamelde voor Serious Request.

Sinds 15 september 2011 presenteert hij het programma Topmanager gezocht. In december 2011 begon er tevens een nieuw seizoen van Ruben vs Sophie, opgenomen in Los Angeles.

In de finale van het eerste seizoen van het tv-programma De Allerslechtste Chauffeur van Nederland werd Nicolai aangereden door de winnaar van het programma. Hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. In de eerste opdracht van de eerste aflevering van het tweede seizoen van het programma was er weer een aanrijding, dit keer niet met Nicolai maar met een oldtimer waaraan 13 jaar werk was besteed.

In 2012 presenteerde hij op 19 december de televisie-uitzending van de prijsuitreiking van de Gouden Loeki.

In 2013 presenteerde Nicolai op BNN het programma Golden Oldies, waarin een groep 70+-ers nog voor één keer wil rocken; zij staan uiteindelijk in een uitverkocht Carré. Ook presenteert hij de opvolger van De Allerslechtste Chauffeur van Nederland, namelijk De Allerslechtste Echtgenoot van Nederland. De Allerslechtste Chauffeur van Nederland kwam daarna ook weer terug.

In 2013 was Nicolai te zien in zijn eigen praatprogramma/quiz R.U.B.E.N.. Hierin was hij niet alleen presentator maar ook deelnemer, waarbij hij het opnam tegen drie bekende Nederlanders. Dit programma was in 2012 al eenmalig te zien als onderdeel van TV Lab.

Op 3 november 2014 begint het vervolg van Ruben vs Sophie en Ruben vs Katja, namelijk Ruben vs Geraldine. In dit seizoen moeten Ruben en Geraldine tegen elkaar strijden in Canada.

Op 9 maart 2015 werd door VARA-BNN bekend gemaakt dat Nicolai, na een ruime vier jaar, per 1 april niet meer werkzaam zal zijn voor deze omroep.

RTL 4[bewerken]

Twee weken na het bekendmaken van zijn vertrek bij VARA-BNN, tekende Ruben Nicolai op 24 maart 2015 een contract bij RTL 4.[4]

Marcelino Wunderlich[bewerken]

Marcelino Wunderlich is een alter ego van Ruben Nicolai. Wunderlich is de zoon van Klaus Wunderlich, een Duits muzikant.

Het personage ontstond in het BNN-televisieprogramma Ruben vs Katja, waarin Nicolai in verschillende opdrachten strijdt tegen Katja Römer-Schuurman. In aflevering 3, die in het teken stond van Duitsland, moesten de presentatoren een schlager schrijven en zingen. Hun liedjes werden beoordeeld door Dennie Christian. Met het liedje "König Alcohol" verloor Ruben het van Katja.

Marcelino Wunderlich was ook te zien als presentator van het Coen und Sander Fest van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga in de Heineken Music Hall op 29 november 2013, en bij Serious Request op 21 december 2013. Op 23 december 2013 kwam het kerstnummer "Bitte Schnee" uit op iTunes, waarvan de opbrengst volledig ten goede kwam aan Serious Request.

Prijzen[bewerken]

In 2002 won Nicolai samen met Nathan Vecht in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam Cameretten. In 2006 won hij met De Lama's de Gouden Televizier-Ring.

Op 23 oktober 2009 won Nicolai de Zilveren Televizier-ster. Hij versloeg hierbij Matthijs van Nieuwkerk en Johnny de Mol.

Privéleven[bewerken]

Nicolai is vader van twee dochters. In 2014 kwam hij er in het programma Verborgen verleden achter dat hij via zijn moeders kant een nazaat is van zowel Karel de Grote als Willem van Oranje.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. "Ex-Lama’s over chocoladeletters, coke en clowns in de jungle", Groninger Studentenkrant, 7 mei 2009
  2. AVRO gaat 71 Graden Noord uitzenden, Trouw, 19 augustus 2009
  3. Bekendgemaakt in de Coen en Sander Show van 1 september 2010.
  4. Ruben Nicolai van BNN naar RTL 4, Televizier.nl, 25 maart 2015