Scaled Composites Stratolaunch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scaled Composites Stratolaunch
Scaled Composites Stratolaunch
Fabrikant Scaled Composites
Lengte 73 m
Spanwijdte 117 m
Hoogte (vanaf de grond) 15 m
Leeggewicht 226.796 kg
Max. startgewicht 590.000 kg
Motoren Zes × Pratt & Whitney PW4056 turbofan
Max. stuwkracht per motor 252,4 kN per stuk
Max. reikwijdte 1852 km
Eerste vlucht 13 april 2019
Status In ontwikkeling
Aantal gebouwd 1
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Vergelijking van de grootte:
 Scaled Composites Stratolaunch

De Scaled Composites Stratolaunch (bijgenaamd 'The Roc') is een door Scaled Composites gebouwd vliegtuig voor het bedrijf Stratolaunch Systems uit de Verenigde Staten. Het is ontworpen als vliegend lanceerplatform voor de ruimtevaart. De spanwijdte van het toestel is de grootste van een vliegmachine ooit.

Eigenschappen en ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het toestel heeft een dubbele romp, gescheiden door een derde vleugeldeel. Elke romp heeft zijn eigen traditionele staart. Aan beide buitenvleugels hangen drie motoren en het landingsgestel bevat 22 wielen. Onder de middenvleugel kunnen tot drie draagraketten worden gehangen. Voor de bouw van het vliegtuig werden onderdelen als motoren en landingsgestel hergebruikt van twee Boeing 747-400 vliegtuigen die voor dit doel gestript werden. Het gebruik van bestaande onderdelen die zich reeds bewezen hadden scheelde veel ontwikkelingstijd en drukte de kosten.[1]

Vluchten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 april 2019 was de eerste vlucht. Daarna zou het ruim twee jaar duren voor het toestel weer opsteeg. De tweede vlucht was op 29 april 2021.[2] Op 16 januari 2022 werd de derde testvlucht uitgevoerd waarbij voor het eerst een van de vier rijen wielen van het landingsgestel werd ingetrokken.[3] Tijdens de volgende testvlucht op 24 februari 2022 werd het gehele landingsgestel ingetrokken.[4] Tijdens de vijfde testvlucht op 4 mei 2022 werd voor het eerst gevlogen met een pylon; de ophanging voor een Talon-hypersonisch voertuig. Op 28 oktober 2022 vloog de Stratolaunch voor het eerst met een Talon-prototype onder de middenvleugel.[5] Na een aantal testvluchten werd op 13 mei 2023 dit testobject, TA-0, in de lucht losgekoppeld van het draagvliegtuig.

Zie Talon A voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Simulator[bewerken | brontekst bewerken]

Stratolaunch Systems heeft een vliegtuigje van het type Learjet zo aangepast dat de cockpit gelijk is aan die van de Stratolaunch. Software in de boordcomputer zorgt ervoor dat het oefenvliegtuig tijdens een vlucht net zo op commando’s reageert als de Stratolaunch.

Andere lanceervliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Het lanceren van onder een vliegtuig is niet nieuw:

Verder zijn er draagvliegtuigen voor suborbitale lanceringen gebruikt: