Sinus Iridum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Locatie van Sinus Iridum op de Maan

Sinus Iridum is een gebied op de Maan dat in noordwestelijke richting vanuit de Mare Imbrium uitsteekt. Het cirkelvormige gebied heeft een diameter van 236 kilometer en ligt op de selenografische coördinaten 44.1° NL, 31.5° WB. Het werd Sinus Iridum (Latijn voor "regenboogbaai") genoemd door de 17e-eeuwse Italiaanse astronoom Giovanni Battista Riccioli.

Het gebied is een vulkanische vlakte van basalt. Het is grotendeels plat, met uitzondering van enkele mareruggen. Er zijn geen grote inslagkraters, wel enkele satellietkraters van onder meer Bianchini.

Het gebergte Montes Jura ligt in een halve cirkel rond Sirus Iridum, van het noordoosten tot het zuidwesten van het gebied. Het deel van het gebergte in het uiterste noordoosten van Sirus Iridum heet Promontorium Laplace ("Kaap Laplace"), en het deel van het gebergte in het uiterste zuidwesten van Sirus Iridum heet Promontorium Heraclides ("Kaap Heraclides").

Sinus Iridum is de toekomstige landingsplek van de Chang'e 3, een Chinese ruimtesonde die naar verwachting in 2013 naar de Maan gelanceerd zal worden. Na de landing wordt een rover uitgezet die voor een periode van drie maanden over de Maan zal rijden. Het zal de eerste keer zijn dat de Chinezen op de Maan landen. Waarschijnlijk zal het ook de eerste keer in 37 jaar zijn dat een ruimtevaartuig een zachte landing op de Maan maakt.

Sinus Iridum, satellietfoto gemaakt door de Clementine in 1994
Foto van Sinus Iridum genomen vanaf Sterrenwacht Rijswijk in 2003

Zie ook[bewerken]