Molenhoek (Mook en Middelaar, Heumen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robb (overleg | bijdragen) op 5 aug 2010 om 12:05. (Wijzigingen door 92.65.253.210 hersteld tot de laatste versie door 77.250.41.55 - onbekende)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Molenhoek
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Molenhoek (Nederland)
Molenhoek
Situering
Provincie Limburg/Gelderland
Gemeente Mook en Middelaar/Heumen
Coördinaten 51° 46′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
3659
Foto's
Maas-Waalkanaal en de Maas bij Molenhoek
Maas-Waalkanaal en de Maas bij Molenhoek
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Molenhoek (Limburgs: De Meulenhoek) is een Nederlands dorp ten zuiden van de stad Nijmegen. Bijzonder aan dit dorp is dat de provinciegrens tussen Limburg en Gelderland door het dorp loopt: het ligt grotendeels in de gemeente Mook en Middelaar (Limburg) en gedeeltelijk in de gemeente Heumen (Gelderland). Op 1 januari 2005 woonden er 3659 mensen in het Limburgse deel. Helemaal uniek is deze situatie niet in Nederland. Diefdijk is een gehucht dat in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland tegelijkertijd ligt.

Onder de faciliteiten in Molenhoek bevinden zich een winkelcentrum, een dorpshuis, een jeugdhonk, een skibaan, een golfbaan, tennisbanen, een basisschool, een VMBO-vestiging van het Kandinsky College en een Rooms-Katholieke kerk. Molenhoek staat onder andere bekend om haar relatief hechte gemeenschap. Carnaval en de kermis ('Molenhoekdag' genaamd) worden ieder jaar drukbezocht door de inwoners van Molenhoek.

Omdat Molenhoek in het meest noordelijk puntje van Limburg ligt wordt het ook wel De poort van Limburg genoemd. In het naastgelegen dorp, Mook, bevindt zich een café met dezelfde naam.

Naast een Van der Valk-vestiging heeft het dorp ook bekendheid verworven vanwege een tweetal erotiekclubs die zich aan de doorgaande weg bevonden. Overigens bevond zich van deze erotiekclubs slechts één daadwerkelijk in Molenhoek. De tweede bevond zich in Mook, aan de andere kant van het spoor.

Tussen 1907 en 1975 stond het klooster Mater Dolorosa van de Passionisten in het dorp.

Carnaval

Tijdens carnaval heet Molenhoek 'Kuulengat'. Carnaval wordt georganiseerd door carnavalsvereniging 'De meulenwiekers'.

Bekende inwoners

Zie ook