Steenbok (sterrenbeeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina gaat over de astronomische betekenis. Voor de astrologische betekenis, zie Steenbok (astrologie)
Kaart van het sterrenbeeld Steenbok.

Steenbok (Capricornus, afkorting Cap) is een sterrenbeeld aan de zuidelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 20u04m en 21u57m en tussen declinatie −8° en −28°. De ecliptica loopt door Steenbok, het maakt dus deel uit van de dierenriem. De zon staat elk jaar van 19 januari tot 16 februari in Steenbok.[1]

Sterren[bewerken | brontekst bewerken]

(in volgorde van afnemende helderheid)

Wanneer het best te zien?[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende constellaties zijn slechts waarneembaar wanneer ze vanaf de Aarde gezien niet in dezelfde richting staan als de Zon. Omdat de Aarde in een jaar tijd rond de Zon reist, is er voor elk sterrenbeeld dus een periode waarin het beter kan worden waargenomen. Steenbok is op de noordelijke hemisfeer zichtbaar aan de nachthemel van augustus tot november. De beste tijd om deze sterrengroep te zien is midden september omstreeks negen uur 's avonds. De sterren die er deel van uitmaken zijn echter niet zo helder waardoor het vrij moeilijk te zien is.

Wat is er verder te zien?[bewerken | brontekst bewerken]

  • RT Capricorni is zowel een dubbelster als een koele koolstofster (Cool Carbon Star), en daarmee een van de meest roodkleurige sterren waarneembaar met de telescoop. RT Capricorni culmineert samen met de ster γ Cygni (Gamma Cygni) van het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus).

Aangrenzende sterrenbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

(met de wijzers van de klok mee)