Vlieg (sterrenbeeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart van het sterrenbeeld Vlieg.

Vlieg (Musca, afkorting Mus) is een sterrenbeeld aan de zuiderhemel, liggende tussen rechte klimming 11u17m en 13u46m en tussen declinatie −64° en −75°. Het sterrenbeeld, dat vanaf de breedte van de Benelux niet te zien is, werd in 1597 (of 1598) geïntroduceerd door Petrus Plancius, uitgaande van waarnemingen door de zeevaarders Pieter Dircksz Keyser en Frederik de Houtman.

Sterren[bewerken | brontekst bewerken]

(in volgorde van afnemende helderheid)

Telescopisch waarneembare objecten in het sterrenbeeld Vlieg, opgenomen in de New General Catalogue en Index Catalogue[bewerken | brontekst bewerken]

New General Catalogue (NGC)[bewerken | brontekst bewerken]

NGC 4071, NGC 4372, NGC 4463, NGC 4815, NGC 4833, NGC 5189

Index Catalogue (IC)[bewerken | brontekst bewerken]

IC 2966, IC 2980, IC 4191

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gezien het feit dat het extreem zuidelijke sterrenbeeld Vlieg nooit vanuit de Benelux waargenomen zal kunnen worden, moet hier op deze Nederlandstalige Wikipedia bladzijde toch wel vermeld worden dat er in dit sterrenbeeld een merkwaardige langgerekte donkere stofwolk te vinden is die de Engelstalige bijnaam Dark Doodad nebula heeft gekregen. Deze stofwolk kreeg de status incognito op kaarten 450, 451, en 466 in Wil Tirion's Uranometria 2000.0 sterrenatlas (editie 1987). De Dark Doodad nebula heeft deze eigenaardige bijnaam gekregen dankzij de Amerikaanse amateur-astronoom Dennis di Cicco (1986). Steven Coe gaf het een catalogusnummer, namelijk Sandqvist 149, naar de eigenlijke ontdekker ervan (Aage Sandqvist). De locatie van de Dark Doodad nebula is noordelijk van de bolvormige sterrenhoop NGC 4372 en westnoordwestelijk van de ster Gamma Muscae (γ Muscae).
  • Het zuidelijke deel van de Kolenzaknevel (Coalsack nebula) bevindt zich in het noordelijke gedeelte van dit sterrenbeeld.

Aangrenzende sterrenbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

(met de wijzers van de klok mee)

Zie de categorie Musca (constellation) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.