Sydney Pollack

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sydney Pollack
Sydney Pollack (2006)
Sydney Pollack (2006)
Volledige naam Sydney Irwin Pollack
Geboren 1 juli 1934
Overleden 26 mei 2008
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sydney Irwin Pollack (Lafayette, 1 juli 1934 - Pacific Palisades, 26 mei 2008) was een Amerikaanse regisseur, producent en acteur van voornamelijk films en in mindere mate van televisie[1][2].

Biografie[bewerken]

Pollack was afkomstig uit een gezin van Russisch-Joodse immigranten. Tijdens zijn middelbareschooltijd kreeg hij belangstelling voor het toneel. Nadat hij zijn diploma had behaald, ging hij naar New York, waar hij door Sanford Meisner als acteur werd opgeleid en wiens assistent hij later werd.

Pollack begon in de jaren 50 met het spelen op Broadway. Vervolgens legde hij zich toe op regisseerwerk voor de televisie, naderhand voor de film. In de jaren 60 regisseerde hij episodes van televisieseries zoals The Fugitive en Alfred Hitchcock Presents. Zijn eerste film was Slender Threat uit 1965.

Pollack maakte vooral thrillers met een politiek of gerechtelijk thema. In 1985 werd hij onderscheiden met een Oscar voor de regie van de film Out of Africa uit datzelfde jaar.

Als acteur verscheen Pollack in films als A Civil Action en Eyes Wide Shut, en ook in zijn eigen films, bijvoorbeeld The Interpreter. Verder had hij gastrollen in de televisieseries Will & Grace en The Sopranos.

In 2000 stichtte hij samen met regisseur Anthony Minghella de productiemaatschappij Mirage Enterprises waar de laatste jaren vooral veel films door de prijswinnende filmmakers werden gemaakt.

Sydney Pollack overleed op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker.

Filmografie (selectie)[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Sydney Pollack (73) overleden, Trouw, 27 mei 2008
  2. Sydney Pollack overleden, Knack, 27 mei 2008