Tetrapleura tetraptera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tetrapleura tetraptera
Vruchten van de Tetrapleura tetraptera op een markt in Ghana
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Mimosoideae
Geslacht:Tetrapleura
Soort
Tetrapleura tetraptera
(Schumach. & Thonn.) Taub. (1891)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tetrapleura tetraptera op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tetrapleura tetraptera is een soort uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae of Leguminosae). Het is een bladverliezende boon die een groeihoogte kan bereiken van 20 tot 25 meter. De slanke stam kan een diameter hebben van 50 tot 90 centimeter. De kroon is vrij klein, dun en rond en wordt plat naarmate de boom ouder wordt.

De soort komt voor in tropisch West-Afrika, tot in Kenia als oostgrens en Angola als zuidgrens.[1] De boom groeit in regenwouden, rivierbossen en savannebossen.

Bepaalde delen van de boom worden gewoonlijk uit het wild geoogst vanwege zijn eetbare vruchten en voor medicinale toepassingen en lokaal gebruik. De vruchten zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en worden als medicijn gebruikt. Daarnaast worden ook de bladeren, de schors van stam en wortels en de zaden gebruikt als medicijn. Het hout wordt gebruikt voor het maken van meubels en gereedschappen zoals stampers en in de bouw. De zoetgeurende vruchten en bloemen worden verwerkt in parfums en in pommades bereid uit palmolie.[2]