The Crowd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Crowd
Alledagsmenschen[1]
Affiche
Regie King Vidor
Scenario King Vidor
Hoofdrollen Eleanor Boardman
James Murray
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première 18 februari 1928
Genre Drama
Speelduur 104 minuten
Taal Engels (tussentitels)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $125.000
Overige nominaties Academy Award
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Crowd is een stomme film uit 1928 onder regie van King Vidor. De film werd genomineerd voor een Academy Award voor Beste Film. Ook regisseur Vidor kreeg een Oscarnominatie voor Beste Regisseur.

De film werd opgenomen in de straten van New York en bevatte echte voorbijgangers, in plaats van figuranten. Ook werden er echte en onwetende politieagenten, treinen en verkeer gebruikt. Studio Metro-Goldwyn-Mayer dacht niet dat de film veel zou opbrengen. Desondanks stond Irving Thalberg Vidor toe om de film te maken.

De film werd een groot succes en bracht tweemaal de kosten op. De film was controversieel in zijn tijd, omdat het een realistische kijk bood, in plaats van een positief beeld weer te geven. Dit werd namelijk in die tijd veel gedaan in verband met de Grote Depressie.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film gaat over John Simms, een jongeman die door zijn familie wordt geprezen, waardoor hij het idee krijgt een grote kans te maken op bekendheid. Wanneer hij naar New York gaat, ontdekt hij echter dat hij slechts een van de velen is. Hij krijgt dan ook enkel een baan in een groot kantoor.

Desondanks is John gelukkig en trouwt met Mary, die hij ontmoet heeft op een blind date. Wanneer de jaren echter voorbijgaan, raken John en Mary steeds meer van elkaar vervreemd. Hij wil haar verlaten, maar hij blijft bij haar als hij ontdekt dat ze zwanger is. Na vijf jaar heeft hij een zoon en een dochter en weet hij nog geen vooruitgang te maken op zijn werk. Wanneer er een tragedie komt, heeft hij de keuze om zijn leven radicaal te veranderen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
James Murray John 'Johnny' Sims
Eleanor Boardman Mary
Bert Roach Bert
Estelle Clark Jane