Thomas Vinçotte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruiterstandbeeld van Leopold II, door Vinçotte.

Thomas Vinçotte (Borgerhout, 1850 - Schaarbeek, 1925) was een Belgisch beeldhouwer.

Loopbaan[bewerken]

Vinçotte studeerde aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van Brussel, waarna hij in Parijs zijn studie vervolgde. Hij behaalde verschillende prijzen. Hij was lid van de kunstenaarsgroep Les XX.

In 1886 aanvaardde hij een betrekking als docent aan de Nationale Hogeschool van Schone Kunsten te Antwerpen, die hij tot 1921 zou bekleden. In deze periode had hij onder andere Octave Rotsaert als leerling, die bekend zou worden met het werk Pax ('vrede').

Werken[bewerken]

Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit bustes. Hij werkte verschillende bestellingen af, vooral in opdracht van Koning Leopold II, waaronder portretten, ontwerpen van muntstukken, het fronton van het Koninklijk Paleis van Brussel, het vierspan van de triomfboog van het Jubelpark in samenwerking met Jules Lagae en het paternalistische gedenkteken voor de Belgische pioniers van Kongo in hetzelfde park. Op het Schouwburgplein in Kortrijk staat een bronzen standbeeld van Jan Palfijn van de hand van Vinçotte, onthuld in 1889. In zijn geboorteplaats is een straat naar hem genoemd.