Tikrit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tikrit
Plaats in Irak Vlag van Irak
Tikrit
Tikrit
Situering
Provincie Salah ad Din
Coördinaten 34° 35′ NB, 43° 40′ OL
Algemeen
Inwoners (2002) 28.900
Portaal  Portaalicoon   Azië

Tikrit (Arabisch: ‏تكريت‎) is een stad in Irak, 140 km ten noordwesten van Bagdad gelegen. Het ligt aan de rivier de Tigris en heeft ongeveer 28.900 inwoners (2002). Het is de hoofdstad van de provincie Salah ad Din.

De stad is misschien wel het meest bekend als de geboorteplaats van Saddam Hoessein, ook al is Hoessein in werkelijkheid geboren in het dorpje Al-Auja, nabij Tikrit. Tikrit was wel zijn machtsbasis. Een groot aantal politieke kopstukken uit de jaren dat hij in Irak aan de macht was, werden uit deze stad en de omliggende regio gehaald. Dit gold ook voor een zeer groot aantal leden van de Iraakse Republikeinse Garde. Hoessein werd op 13 december 2003 nabij Tikrit gearresteerd.

Tikrit is eveneens bekend als de geboorteplaats van Saladin, naar wie de provincie is vernoemd. Saladin verdedigde onder andere Egypte tegen de kruisvaarders en heroverde Jeruzalem in 1187. Saddam Hoessein vergeleek zich regelmatig met Saladin.

In juni 2014 veroverde terreurbeweging ISIS Tikrit. Het Iraakse leger poogde tevergeefs de stad te heroveren. Sinds de inname zijn veel inwoners op de vlucht geslagen. ISIS vernielde onder meer de eeuwenoude Assyrische Groene Kerk in de stad.