UNOSAT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VN-Satelliet Centrum)
UNOSAT
(en) United Nations Satellite Centre (UNOSAT)
 
Logo UNOSAT
Logo UNOSAT
Geschiedenis
Opgericht 25 november 2001
Organisatie
Hoofdkantoor Vlag van Zwitserland Genéve
Bestuursorgaan UNITAR
Media
Website UNOSAT
 

Het UNOSAT (Engels: United Nations Satellite Centre) is het satellietcentrum van de Verenigde Naties. en is onderdeel van het VN-Instituut voor Opleiding en Onderzoek (UNITAR). De missie van UNOSAT is om feitengebaseerde besluitvorming te bevorderen op het gebied van vrede, veiligheid en klimaatbestendigheid met behulp van geo-ruimtelijke informatietechnologieën. UNOSAT voorziet op verzoek de fondsen, programma's en gespecialiseerde agentschappen van de Verenigde Naties van satellietanalyse, training en capaciteitsontwikkeling. UNOSAT ondersteunt de VN-lidstaten ook met satellietbeeldenanalyses op hun respectieve grondgebieden en biedt hen training en capaciteitsontwikkeling in het gebruik van geo-ruimtelijke informatietechnologieën.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

UNOSAT werd in 2001 gelanceerd[1] als een project gefinancierd door het VN-Bureau voor Projectondersteunende Diensten (UNOPS).

UNOSAT, dat sinds 2002 bij CERN is ondergebracht, breidde zijn activiteiten uit en in 2003 werd de Humanitarian Rapid Mapping-service opgericht.[2] Datzelfde jaar start UNOSAT een partnerschap met het International Charter Space and Major Disasters en werd het het brandpunt van de Verenigde Naties.

UNOSAT werd in 2009 onderdeel van UNITAR. In hetzelfde jaar breidt de snelle karteringsdienst zijn activiteiten uit naar mensenrechtencontexten.

In 2014 en 2015 worden de kantoren in Nairobi en Bangkok geopend, beide met een regionale focus.

In juni 2021 neemt de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC) op aanbeveling van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een resolutie aan waarin UNOSAT wordt erkend als het satellietcentrum van de Verenigde Naties.[3][4]

UNOSAT bied een breed scala aan activiteiten, van het in kaart brengen van vrede en veiligheid, tot Geo-ruimtelijke analyse voor ramp en risicovermindering (Disaster Risk Reduction, DRR) en het opbouwen van klimaatbestendigheid.[1]

Mandaat[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld rapportage

UNOSAT heeft het mandaat om op verzoek middelen, programma's en gespecialiseerde agentschappen van de Verenigde Naties te voorzien van satellietanalyse, opleiding en capaciteitsontwikkeling, en om de lidstaten te ondersteunen met de analyse van satellietbeelden op hun respectieve grondgebieden en om training en capaciteitsontwikkeling te bieden in het gebruik van Geo-ruimtelijke informatietechnologieën.[3]

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld 2

UNOSAT is een programma van UNITAR en daarom gaat alle financiering via het Instituut. UNITAR is een projectmatige organisatie en ontvangt geen geld uit het reguliere budget van de Verenigde Naties. Het instituut wordt volledig gefinancierd uit vrijwillige bijdragen, voornamelijk van VN-lidstaten, andere VN-agentschappen, internationale en intergouvernementele organisaties, NGO's en de particuliere sector.

Kantoren[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdkantoor van UNOSAT is gevestigd in het UNITAR-hoofdkantoor in Genève (Zwitserland) en profiteert van een kantoor bij CERN door zijn historische partnerschap. UNOSAT is ook vertegenwoordigd in UNITAR regionale kantoren in New York (VS), in Bangkok (Thailand) en Nairobi (Kenia). UNOSAT beheert ook project gerelateerde kantoren in de Stille Oceaan: in Fiji, Vanuatu en de Salomonseilanden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]