Vampira (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vampira (Old Dracula)
Regie Clive Donnor
Producent Jack Wiener
Scenario Jeremy Lloyd
Hoofdrollen David Niven
Teresa Graves
Muziek David Whitaker
Montage Bill Butler
Cinematografie Anthony B. Richmond
Distributie Columbia-Warner (UK)
American International Pictures (U.S.)
Première 1974
Genre Komedie/Horror
Speelduur 88 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Vampira, ook bekend onder de titel Old Dracula, is een komische film uit 1974. De hoofdrollen worden gespeeld door David Niven en Teresa Graves die respectievelijk de rol spelen van Dracula en zijn vampiervrouw Vampira.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Omwille van zijn hoge ouderdom is Graaf Dracula verplicht om zijn kasteel open te stellen voor toeristen. Samen met zijn butler is hij op zoek naar een dame met hetzelfde bloedtype als zijn vrouw Vampira. Vampira is ondertussen al bijna 50 jaar in coma omdat ze bloed had gezogen van iemand die leed aan bloedarmoede.

Op een dag komen een aantal Playbunnies het kasteel bezoeken. Dracula en zijn butler nemen van de sexy dames bloedstalen af. Tot grote opluchting van Dracula wordt het correcte bloedstaal gevonden. Nadat ze Vampira hiermee inspuiten komt ze tot leven. Er is een neveneffect: omdat de bloedstaal kwam van een zwarte vrouw, heeft Vampira nu ook een zwarte huidskleur, tot ongenoegen van Dracula.

Dracula wil absoluut zijn vrouw terug omvormen tot een blanke dame. Daarom hypnotiseert hij Marc, een knappe jongeman, waarvan Dracula te weten is gekomen dat deze redelijk vlot meisjes kan verleiden. De hypnose treedt in werking telkens als Dracula telefoneert naar Marc en hem het woord "Vampira" zegt. Een bijkomend effect is dat het lichaam van Marc gedeeltelijk wordt overgenomen door Dracula. Dracula leidt Marc naar koffertjes die her en der verstopt staan met daarin valse vampiertanden. Marc moet deze indoen en dan de vrouw die hij heeft verleid bijten. Het bloed wordt dan opgevangen in een reservoir in de valse tanden. Even later komt Dracula de tanden ophalen. De volgende ochtend herinnert Marc zich niets meer van wat er gebeurd is.

Uiteindelijk beseft Marc dat er meestal zwarte gaten optreden wanneer hij wordt opgebeld. Daarom beslist hij om alle telefoongesprekken op te nemen. Zo ontdekt hij dat het woord "Vampira" zorgt voor de hypnose.

Wanneer alles dreigt uit te komen, vluchten Dracula en Vampira. In een eerder gevecht is Dracula in aanraking gekomen met onbekend bloed. Wanneer de politie hem wil arresteren op de luchthaven blijkt dit niet de man te zijn die wordt gezocht, want de persoon die Marc heeft aangeduid, heeft een zwarte huidskleur (wat wil zeggen dat het ongekende bloed van een zwarte persoon was).

Onthaal[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd niet goed onthaald. Volgens critici is het een eerder saaie film. Daarnaast is de film ook redelijk racistisch ten opzichte van mensen met een zwarte huidskleur en wordt het blanke ras als superieur gezien.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In bepaalde landen, zoals de USA, werd de film uitgebracht onder de titel Old Dracula. Dit is een verwijzing naar de film "Young Frankenstein", eveneens een vampierfilm die hetzelfde jaar uitkwam.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Niven, David David Niven Graaf Dracula
Graves, Teresa Teresa Graves Gravin Vampira
Henson, Nicky Nicky Henson Marc
Linden, Jennie Jennie Linden Angela
Hayden, Linda Linda Hayden Helga
Allan, Andrea Andrea Allan Eve
Carlson, Veronica Veronica Carlson Ritva
Bird, Minah Minah Bird Rose
Jones, Freddie Freddie Jones Gilmore
Thornton, Frank Frank Thornton Mr. King