Via Appia (Reisbrief van Couperus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de reisbrief van Couperus. Voor de antieke Romeinse weg, zie Via Appia
Via Appia (Reisbrief van Couperus)
Auteur(s) Louis Couperus
Land Nederland
Taal Nederlands
Onderwerp Reisbrief
Uitgegeven 1972
Vorige boek De naumachie
Volgende boek De tooveressen. Tweede idylle van Theokritos
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Louis Couperus

Via Appia is een reisbrief van Louis Couperus die voor het eerst in 1972 als zelfstandige boekuitgave verscheen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Via Appia

Couperus (1863-1923) reisde met zijn vrouw Elisabeth Couperus-Baud vanaf september 1893 door het Zuiden van Europa. Hij bezocht Italië en Griekenland en beschreef zijn ervaringen in enkele Reis-impressies die tussen februari en mei 1894 verschenen in De Gids. Via Appia, over de bekende oude Romeinse weg Via Appia, verscheen in het maartnummer van 1894. De bijdrage is gedateerd: Jan. 1894.

In december 1893 stelde Couperus aan zijn uitgever L.J. Veen voor de reisbrieven te bundelen. Veen ging akkoord en de bundel werd in 1894 gepubliceerd. In 1897 volgde een herdruk die met één reisbrief werd aangevuld.

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

Cees van Dijk (1925-2019), directeur van de Stadsbibliotheek Haarlem, werkte vanaf 1964 samen met Sem Hartz (1912-1995) aan het drukken van uitgaven voor de bibliofiele Haarlemse uitgeverij De Tuinwijkpers. Na acht jaar begon hij zijn eigen bibliofiele pers, de Carlina pers. Zijn eerste uitgaafje was een minuscuul boekje, dit Via Appia. De afmetingen bedragen 6 bij 9 centimeter. Het werd gedrukt op japans papier in een ongenummerde oplage van slechts 48 exemplaren, ingenaaid in een zwart omslag. (Van Dijk gaf daarna nog vele uitgaven uit, later via de Agri Montis Pers en de Klencke Pers.)

Het colofon van de uitgave luidt:

"De tekst van dit boekje werd ontleend aan Couperus' bundel Reisimpressies, 1894.
Deze eerste proeve van de Carlina pers, gezet uit de 6-pt. De Roos Romein, werd gedrukt op een handdegelpers in 48 exemplaren op Japans papier."

De beginletters van de verschillende alinea's zijn afwisselend in rood en blauw gedrukt.