Vooruit (Belgische krant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vooruit
Voormalige vestiging van de krant in Gent, thans cultuurhuis Backstage
Voormalige vestiging van de krant in Gent, thans cultuurhuis Backstage
Type Dagblad
Formaat Broadsheet
Eerste editie 1884
Laatste editie 1991
Eigenaar(s) Samenwerkende maatschappij Volksdrukkerij
Samenwerkende maatschappij Het Licht
Oplage 56.000 (1950-1959)
Land(en) België
Regio(s) Vlaanderen
Talen Nederlands
Portaal  Portaalicoon   Media

De Vooruit was een Belgisch Nederlandstalig socialistisch dagblad uit Gent. De krant is in 1884 door Edward Anseele gesticht en is ontstaan uit de gelijknamige coöperatieve maatschappij. In het begin was Anseele wegens financiële omstandigheden zowel hoofdredacteur als letterzetter. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog kon en mocht de krant gewoon gedrukt worden. Op het hoogtepunt in de jaren vijftig had Vooruit een oplage van 56.000 exemplaren.

Vooruit was gelieerd aan de BWP, de Belgische Werkliedenpartij. Dagblad Het Volk is in 1890 opgericht als katholieke tegengewicht voor de Vooruit. In 1978 is de Vooruit na een fusie met de Volksgazet voortgezet als De Morgen. De naam Vooruit leefde vervolgens voort als regionale editie van De Morgen, voor het arrondissement Gent-Eeklo. Na de overname van De Morgen en Antwerpse Morgen in 1989 door De Persgroep, hield Vooruit als regiokrant stand tot 1991.

De Koninklijke Bibliotheek van België en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis hebben de periode 1884-1950 van Vooruit gedigitaliseerd. De krant is voor de periode 1884-1950 zowel in de leeszaal van Amsab-ISG, als in die van de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheek Gent raadpleegbaar. De periode 1884-1918 wordt bovendien online aangeboden op de websites van de Koninklijke Bibliotheek en Amsab-ISG.

Bronnen, noten en/of referenties