Wikipedia:Wikiproject/Heraldiek/Weetjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Projectpagina
Heraldiek - Weetjes

Heraldische weetjes[bewerken | brontekst bewerken]

Op het portaal Heraldiek staan wist-je-datjes, maar daar zijn er maar heel weinig van. Bij deze de oproep om heraldische weetjes hieronder aan te vullen. Ik geef meteen een voorzetje Warhoofd (overleg) 13 sep 2015 02:09 (CEST)[reageren]

Weetjes[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikt op de hoofdpagina[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal weetjes worden ook op de Hoofdpagina gebruikt: sectie met eerste vier weetjes geplaatst door Dqfn13 (overleg) 14 sep 2015 19:53 (CEST)[reageren]

  1. 4 januari 2015... er in België meerdere gemeentewapens in gebruik zijn die geen kroon maar een helmteken als bekroning hebben?
  2. 6 februari ... Soest de enige Nederlandse gemeente is met een helm op het schild in plaats van een kroon?
  3. 19 maart 2015 ... een raadselwapen een heraldisch wapen is dat niet aan de regels voldoet, zodat over de betekenis nagedacht moet worden?
  4. 31 maart 2015 ... alhoewel er op het wapen van Beilen een man met een bijl is afgebeeld, dit geen verband houdt met de etymologische herkomst van de plaatsnaam, die overigens onbekend is?
  5. 5 mei 2015 ... er in België nog altijd gemeentewapens voorkomen in de Nederlandse Rijkskleuren?
  6. 23 juli 2015 ... luitenant-admiraal Piet Hein een sprekend wapen voerde met daarop zijn voor- en achternaam afgebeeld?
  7. 24 september ... het wapen van Zeeland en de bijbehorende wapenspreuk Luctor et Emergo niet verwijzen naar de strijd tegen de zee?


Gebruikt[bewerken | brontekst bewerken]

Wapenboek Gelre f.55. Oudste bron vlag van Denemarken (1395-1402)
  1. ...op het wapen van Harlingen de aartsengel Michaël als vrouw is afgebeeld?
  2. ...het Wapen van de Britse vorstin een afzonderlijke versie voor gebruik in Schotland heeft?
  3. ...over het dorpswapen van Scheveningen de gemoederen zo hoog zijn opgelopen dat dit in 1984 tot een Kamervraag heeft geleid?
  4. ...het wapen van Leeuwarden het enige wapen van een Nederlandse provinciehoofdstad is dat geen schildhouders heeft?
  5. ...de achterzijde van de vlag van de Sovjet-Unie egaal rood was, zonder afbeelding?
  6. ...de kroon op de vlag van Liechtenstein pas is toegevoegd nadat het Olympisch team van Liechtenstein tijdens de Olympische Spelen van 1936 ontdekt had dat de vlag identiek was aan de vlag van Haïti?
  7. ...het wapen van Groede in plaats van een gebruikelijke kroon wordt gedekt met een bloeiende distel?
  8. ...bij de aanvraag van het wapen van Heinkenszand in 1813 een tekening op de achterkant van een speelkaart ruiten acht werd toegevoegd?
  9. ...Medemblik een van de tien Nederlandse gemeenten is die de keizerskroon in haar wapen voert, maar dat die kroon in blauw is, waar de andere negen een rode kroon voeren?
  10. ...in het wapen van Malta het schild gedekt wordt met een muurkroon
  11. ...bij de aanvraag van het wapen van 's-Heer Arendskerke in 1813 een tekening op de achterkant van een speelkaart klaver tien werd toegevoegd?
  12. ...in het wapen en de vlag van Mozambique een AK-47 is afgebeeld?
  13. ...in de heraldiek links en rechts gezien worden van achter het schild en dus voor de toeschouwer verwisseld zijn?
  14. ...het grote staatswapen van de Sovjet-Unie het eerste voorbeeld van socialistische heraldiek was?
  15. ...de vlag van Denemarken de oudste nog in gebruik zijnde nationale vlag ter wereld is?
  16. ...de Verenigde Staten van Amerika geen wapen heeft, maar hiervoor hun grootzegel gebruikt voor hun paspoorten?
  17. ...de provincie Noord-Brabant het grootste aantal wapens in rijkskleuren (azuur en goud) kent?
  18. ...de gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en enkele andere Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders hun eigen onderscheidingsvlag hebben?
  19. ...in Nederland de gemeenten Amsterdam, Bolsward, Deventer, Hulst, Kampen, Medemblik, Middelburg, Nijmegen, Tiel en Zwolle een keizerskroon op hun wapen voeren?
  20. ...de standaarden van het Nederlandse Koninklijk Huis zijn ontstaan door de persoonlijke interesse in heraldiek van Prins Hendrik der Nederlanden?
  21. ...tijdens de Roemeense Revolutie van 1989 het socialistische wapen uit de vlag van Roemenië werd geknipt en de vlag op deze manier door de opstandelingen werd gevoerd?
  22. ...het symbool op de vlag van Mongolië het nationale embleem "soyombo" is, dat is ontworpen door de zeventiende-eeuwse jebtsundamba Zanabazar?
  23. ...de vlag van Palestina op 30 september 2015 voor het eerst in de rij vlaggen voor het hoofdkantoor van de VN in New York werd gehesen?
  24. ...de vlag van Ravenstein was de eerste gemeentevlag die officieel in Nederland werd goedgekeurd, en werd als de enige gemeentevlag in Nederland door de Hoge Raad van Adel bevestigd?

Nog niet gebruikt[bewerken | brontekst bewerken]

Wist je dat...

  1. ...Johan Teterissa in april 2008 werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, nadat hij op 29 juni 2007 in Ambon een geweldloze demonstratie tegen de Indonesische wetgeving leidde waarbij hij de verboden seperatistische vlag van de Republiek der Zuid-Molukken in het aangezicht van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono ophield?

Nog te controleren[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande weetjes zijn (nog) niet gereed om opgenomen te worden in de lijst:

Penning met wapenschild Otto I van Gelre (1190)

Wist je dat...

  1. ...het wapen van ?? het oudste wapen van Nederland is?
Ik weet niet wat het oudste wapen van Nederland is, maar het leek me wel leuk om dit te vermelden en liet het aan de "deskundigen" onder ons over om het aan te vullen Glimlach Elvesham (overleg) 17 sep 2015 15:30 (CEST)[reageren]
Het oudste wapen van Gelderland, althans van de Gelderse graven, is uit 1190. Het komt voor in het zegel van Otto I (1182-1207). In het zegel draagt Otto I op zijn arm een schild met 3 vijfbladige bloemen.<ref>Hubert de Vries (1995) Wapens van de Nederlanden, p. 104, (Jan Mets Amsterdam)
  1. ...de ijsbeer op het wapen van Groenland zijn linkerpoot omhoog tilt in plaats van zijn rechterpoot omdat de Inuit geloven dat ijsberen linkshandig zijn?
  2. ...de Engelse herauten aan een laat 20-eeuwse rechter postuum een wapen toekenden met zes staken en zes in netkousen gehulde vrouwenbenen met jarretelles?