Willem IV van Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem IV
1317-1345
Guillaume II de Hainaut.png
Graaf van Holland
Periode 1337-1345
Voorganger Willem III
Opvolger Margaretha van Beieren
Graaf van Henegouwen
Periode 1337-1345
Voorganger Willem I
Opvolger Margaretha van Beieren
Vader Willem III van Holland
Moeder Johanna van Valois
Dynastie Huis van Avesnes
Hainaut Modern Arms.svg
Wapen van Willem.

Willem IV (?, 1317 - Stavoren, 26 september 1345) was graaf van Holland en, als Willem II, van Henegouwen. Hij volgde zijn vader Willem III op.

Veel is er niet over hem bekend. Hij staat bekend als Willem de Stoute (Le conte fou) en moet een moedige ridder geweest zijn. Hij hield er een dure levensstijl op na, vooral door zijn vele veldtochten, voortkomend uit het ridderideaal. Hij sloot een verbond met zijn zwager Eduard III van Engeland, die daarop ten strijd trok tegen Frankrijk, wat uit zou groeien tot de Honderdjarige Oorlog. Ondanks aandringen van keizer Lodewijk IV trok Willem echter niet op tegen Frankrijk. Eduard trok hierop plunderend door Henegouwen, waarna Willem zich aansloot bij Filips VI van Frankrijk. Dit verbond duurde echter ook niet lang, en Willem had zich al weer aangesloten bij Eduard, nadat de Engelsen de Franse vloot vernietigden in de Slag bij Sluis in 1340.

Driemaal nam Willem deel aan de kruistochten van de Duitse Orde tegen de heidense Litouwers en Pruisen, zogeheten Pruisentochten, en eenmaal reisde hij naar het Heilige Land. Om dit te kunnen financieren, gaf hij veel privileges weg en nam vertegenwoordigers van de steden op in de Raad van Hillegom. De steden groeiden in deze periode uit tot belangrijke machtsfactor. Hij verleende op 7 juni 1340 stadsrechten aan Rotterdam.

Hij had veel invloed op de aanstelling van Jan van Arkel als bisschop van Utrecht. Deze keerde zich echter tegen hem, zodat Willem in 1345 het beleg sloeg voor Utrecht dat na acht weken instemde met een bestand waarbij de positie van de graaf erkend werd.

Van zijn dood tijdens de Slag bij Warns op 26 september 1345 is wel veel bekend. Samen met zijn oom, Jan van Beaumont, graaf van Soissons, trok hij op naar Friesland, en wel naar Stavoren om daar bij het Sint-Odulphusklooster een sterke vesting te maken. Geharnast, maar zonder paarden, trokken ze brandschattend op. De plaatselijke bevolking had echter een hinderlaag voorbereid en in het moerassige landschap werden de Hollanders verpletterend verslagen. Ook Willem verloor hier zijn leven.

Willem had bij zijn dood geen kinderen en werd opgevolgd door zijn zuster Margaretha van Beieren, de vrouw van keizer Lodewijk IV. De heerschappij van Margaretha leidde tot de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Zijn neef Albrecht van Beieren wist met de Friese veldtocht van 1396, zijn lijk terug te vinden in het Friese klooster Bloemkamp en terug te nemen naar huis. Nadien werd zijn lichaam bijgezet in een bestaande graftombe in de Artois-kapel van de kerk van de Minderbroeders in Valencijn.[1].

Referenties[bewerken]

  1. A. Janse, Een pion voor een dame. Jacoba van Beieren (1401-1436)(Amsterdam 2009) p. 107; A. Janse, Grenzen aan de macht. De Friese oorlog van de graven van Holland omstreeks 1400, Hollandse Historische Reeks 19 (Den Haag 1993); Jan Baptiste David, Vaderlandsche historie 6, pagina 462