Willemijn Verloop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willemijn Verloop
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 14 februari 1970
Geboorteplaats Utrecht
Opleiding vwo
Beroep Directeur
Bedrijf War Child
Portaal  Portaalicoon   Economie

Willemijn Verloop (Utrecht, 14 februari 1970) is een Nederlandse ondernemer die in 1994 aan de wieg stond van War Child Nederland, een stichting voor hulp aan kinderen in oorlogsgebieden. Sinds 2012 is ze directeur van een organisatie voor sociaal ondernemen.

Opleiding en carrière[bewerken]

Verloop groeide op in Bilthoven in een gezin samen met haar zus Fleurine. Zij behaalde in Utrecht haar vwo-diploma en studeerde vervolgens geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Daarna doorliep Verloop korte projecten op de Political Affairs Department (Centre Against Apartheid) bij de Verenigde Naties in New York en op de Political Affairs Department van de Raad van Europa in Straatsburg. Vervolgens was zij drie jaar werkzaam als programmamanager bij The European Action Council for Peace in the Balkans, een non-gouvernementele organisatie die zich inzette voor vrede op de Balkan.

Oorlogskinderen[bewerken]

Verloop bezocht in 1994 het oorlogsgebied Bosnië en Herzegovina en kwam daar in contact met een Engelse hoogleraar muziektherapie die creatieve workshops gaf aan door oorlog getraumatiseerde kinderen in de schuilkelders van Sarajevo. Enthousiast geworden door zijn activiteiten, startte zij in 1994 de Nederlandse War Child-organisatie waar zij datzelfde jaar algemeen directeur van werd. Haar toenmalige werkgever Mabel Wisse Smit nam plaats in het oprichtingsbestuur. Ze wist politici, muzikanten en andere bekende Nederlanders te bewegen zich belangeloos voor War Child in te zetten. War Child Nederland groeide in vijftien jaar uit tot een bekende non-profitorganisatie.

War Child Nederland ontwikkelde zich tot een stichting voor psychosociale hulpverlening aan kinderen in oorlogsituaties. Er bestond in Nederland nog geen organisatie die zich daarin specialiseerde. Behalve het inzetten van bekende personen werden ook samenwerkingsverbanden en sponsoring met het bedrijfsleven aangegaan. Verloop streefde naar lage overheadkosten en transparantie in financiële en operationele rapportage binnen de caritatieve sector. War Child won tijdens haar directie drie keer de Transparantprijs. In dienst van War Child was ze regelmatig te zien in televisieprogramma's waar zij aandacht vroeg voor mensenrechten en maatschappelijke ontwikkeling.

Vanaf 1997 maakte Verloop als coproducent met Marco Borsato diverse documentaires over (zijn reizen naar) oorlogsgebieden. In januari 2007 werd zij geridderd, en in augustus 2007 werd zij in de directie als mededirecteur verantwoordelijk voor externe relaties en speciale projecten, waarbij ze de dagelijkse leiding van War Child overdroeg aan een nieuwe algemeen directeur. In de periode hierna initieerde zij diverse War Child-mediaprojecten. Onder andere was ze initiatiefnemer en coproducent van de film Wit Licht. In 2010 nam zij afscheid als directielid en werd onbetaald vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van War Child. In 2012 richtte ze een organisatie op voor sociaal ondernemen en ging daarvoor werken.[1][2]

Nevenfuncties[bewerken]

Verloop is bestuurslid van het ECCP (European Centre for Conflict Prevention), Eureko Achmea Foundation, Stichting Kindsoldaat en Movies that Matter; de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Stichting Natuur & Milieu en Mundial Productions; lid van de Raad van Advies van The Hunger Project, Stichting Laluz, verder zit ze in diverse comités van aanbeveling.

Onderscheidingen[bewerken]

  • In 2003 werd Verloop onderscheiden met de Hélène de Montigny-prijs, omdat zij "een aansprekende bijdrage heeft geleverd aan het bestrijden van de gevolgen van oorlogsgeweld waarbij kinderen in door oorlog getroffen gebieden de meest onschuldige en kwetsbare slachtoffers zijn". Deze prijs werd eerder uitgereikt aan onder andere Prins Bernhard, majoor Bosshardt en Max van der Stoel.
  • Op 12 januari 2007 ontving Verloop tijdens een feest in Paradiso van burgemeester Cohen de onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar "grenzeloze inzet voor vrede en voor haar werk om kinderen die getroffen zijn door oorlog weer toekomstperspectief te bieden".
  • Op 24 mei 2008 ontving ze namens War Child Nederland van de Roosevelt Stichting de Four Freedoms Award voor vrijwaring van vrees.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties