William Wallace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beeld van William Wallace bij de ingang naar Kasteel Edinburgh
William Wallace

William Wallace van Ellerslie (Elderslie (bij Paisley (Schotland)), circa 1272 - Londen, 23 augustus 1305) was een Schotse patriot die zijn land leidde tegen de Engelse bezetting en tegen koning Eduard I van Engeland tijdens delen van de Schotse oorlog voor de onafhankelijkheid van Schotland. Op 5 augustus 1305 werd hij door een aan de Engelse koning loyale Schotse ridder aan de Engelsen uitgeleverd. Hij werd veroordeeld voor hoogverraad en de executie van burgers en gevangenen. Wallace zei daarop: "I could not be a traitor to Edward, for I was never his subject" (Ik kan geen verrader van Eduard zijn, want ik was nooit zijn onderdaan), Wallace was namelijk nog altijd trouw aan John Balliol (koning van Schotland), ondanks dat deze door de Engelsen gedwongen was af te treden en in Frankrijk in ballingschap was.

Op 23 augustus 1305 werd Wallace in Londen ter dood veroordeeld. Eerst werd hij gemarteld; hij werd opgehangen en vlak voor het intreden van de dood omlaag gehaald. Daarna werd hij gecastreerd, opengesneden en ontdaan van zijn ingewanden, welke met zijn geslachtsorgaan voor zijn ogen verbrand werden. Daarna werd het hart uit het lichaam gehaald. Tot slot werd hij onthoofd en gevierendeeld. Deze stukken werden naar alle uithoeken van het Engelse rijk gestuurd als waarschuwing niet in opstand te komen tegen het Engelse gezag. Zijn hoofd werd op een spies bij de toegang van de London Bridge geplaatst; een voor die tijd gebruikelijke methode om gezag af te dwingen.

Sir William Wallace was niet zoals in de film Braveheart wordt beweerd een soort boer van lage komaf. Hij was wel degelijk van adel.

Zie ook[bewerken]

Trivia[bewerken]

In de film Braveheart (1995), over de brute onafhankelijkheidsstrijd van de Schotten in de 13e eeuw tegen de Engelsen, vertolkt Mel Gibson de rol van William Wallace. Hij regisseerde en produceerde tevens deze film. De film is een geromantiseerde versie van het gedicht The Acts and Deeds of Sir William Wallace, Knight of Elderslie, geschreven door de 15e-eeuwse minstreel, Blind Harry. Dit gedicht was weer gebaseerd op het levensverhaal van William Wallace.