Worcester (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Worcester (Engeland))
Worcester
Niet-metropolitaans district in Engeland Vlag van Engeland
Situering
Land Engeland
County Worcestershire
Regio West Midlands
Coördinaten 52°11'28"NB, 2°13'14"WL
Algemeen
Oppervlakte 33,2782[1] km²
Inwoners
(2018[2])
101.891
(3062 inw./km²)
Burgemeester Jo Hodges
Overig
ONS-code E07000237
Website worcester.gov.uk
Foto's
Kathedraal van Worcester
Kathedraal van Worcester
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Worcester ['wʊstə]? is een district met de officiële titel van city, in het shire-graafschap (non-metropolitan county of county) Worcestershire. De stad ligt aan de Severn en telt 102.000 inwoners (2018).

Worcester bezit een van de grootste kathedralen van Groot-Brittannië, de Worcester Cathedral. Dit is een anglicaanse kathedraal, gebouwd rond het jaar 1200.

Het Worcester College van de Universiteit van Oxford heeft zijn bestaan te danken aan Thomas Cookes, een edelman uit Bentley, in het graafschap Worcestershire.

Van de bevolking is 14,3% ouder dan 65 jaar.

Civil parishes in district Worcester[bewerken | brontekst bewerken]

St. Peter the Great County, Warndon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van Worcester ligt in de Romeinse tijd. Het vormde een klein centrum van ijzerbewerking in die tijd. Hoewel het geen belangrijke stad was, had het wel een stadsverdediging, mogelijk ontstaan uit een ouder fort uit de IJzertijd.

Binnen deze omheining begon het huidige Worcester rond 680, toen de plaats werd gekozen als zetel van de nieuwe bisschop voor het koninkrijk Hwicce. Er werd een kathedraal gebouwd, gewijd aan Petrus. Worcester bleef de volgende eeuwen een volledig religieus stadje, bewoond door de bisschop en zijn gevolg, een aantal kloosters, en de boeren die aan deze religieuzen onderhorig waren.

Dit veranderde in het laatste decennium van de 9e eeuw. Æthelred, ealdorman van Mercia, was bezig het systeem van burhs, versterkte plaatsen die als verdediging en toevlucht konden dienen bij nieuwe Deense aanvallen, uit te breiden van Wessex naar Mercia, en Worcester met zijn nog altijd bestaande Romeinse verdedigingswerken vormde een logische keuze. De verdedigingswerken werden opnieuw opgebouwd en het omsloten gebied uitgebreid, maar ook veranderde het karakter van de plaats. Er kwamen nu ook seculiere bewoners, en Worcester werd een marktplaats - waarbij de bisschop wel de helft van de belastingen kreeg die hiervoor werden afgedragen. Zoals veel andere burhs groeide Worcester in de volgende decennia uit tot een regionaal bestuurscentrum als hoofdplaats van een shire, Worcestershire geheten.

In de 12e eeuw behield de plaats haar belang als versterkte stad in de Welsh Marches, de grensstreek met Wales. In 1113 werd de stad getroffen door een zware stadsbrand waarbij de Normandische kathedraal in de vlammen opging. In de volgende eeuw volgden nog drie grote stadsbranden.[3]

Station Worcester Shrub Hill

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Worcester[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Worcester, England van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.