Saif al-Islam al-Qadhafi: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
WikitanvirBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: gewijzigd: sv:Saif al-Islam Khadaffi
→‎Arrestatie: Tegenstrijdige berichten over uitlevering
Regel 32: Regel 32:


===Arrestatie===
===Arrestatie===
Op 19 november 2011 liet de Overgangsraad weten dat Saif-al-Islam gearresteerd was bij de stad Obari in het zuidwesten van Libië. Vervolgens werd hij per vliegtuig overgebracht naar [[Zintan]].<ref>[http://nos.nl/artikel/314789-saif-alislam-gearresteerd.html Saif al-Islam gearresteerd], NOS Nieuws, 19 november 2011</ref> Van de gearresteerde Qadhafi, zittende in het vliegtuig, werden beelden getoond. Tijdens dit transport ontkende hij tegenover persbureau [[Reuters]] (indirect) contact te hebben gehad met het ICC. Hoofdaanklager [[Luis Moreno-Ocampo]] van het Strafhof bracht kort na de arrestatie een bezoek aan Libië om te spreken over de mogelijke uitlevering van Qadhafi. In Libische overheidskringen was echter al de voorkeur aangegeven om hem in eigen land te berechten. De nieuwe autoriteiten bleven na de gesprekken bij dit standpunt en Moreno-Ocampo accepteerde dit.<ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/7564/Buitenland/article/detail/3047221/2011/11/23/Libie-mag-Saif-al-Islam-zelf-berechten.dhtml Libië mag Saif al-Islam zelf berechten], [[Trouw (krant)|Trouw]], 23 november 2011</ref> Qadhafi loopt in Libië de kans de [[doodstraf]] opgelegd te krijgen.
Op 19 november 2011 liet de Overgangsraad weten dat Saif-al-Islam gearresteerd was bij de stad Obari in het zuidwesten van Libië. Vervolgens werd hij per vliegtuig overgebracht naar [[Zintan]].<ref>[http://nos.nl/artikel/314789-saif-alislam-gearresteerd.html Saif al-Islam gearresteerd], NOS Nieuws, 19 november 2011</ref> Van de gearresteerde Qadhafi, zittende in het vliegtuig, werden beelden getoond. Tijdens dit transport ontkende hij tegenover persbureau [[Reuters]] (indirect) contact te hebben gehad met het ICC. Hoofdaanklager [[Luis Moreno-Ocampo]] van het Strafhof bracht kort na de arrestatie een bezoek aan Libië om te spreken over de mogelijke uitlevering van Qadhafi. In Libische overheidskringen was echter al de voorkeur aangegeven om hem in eigen land te berechten. De nieuwe autoriteiten bleven na de gesprekken bij dit standpunt en Moreno-Ocampo toonde hiervoor begrip.<ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/7564/Buitenland/article/detail/3047221/2011/11/23/Libie-mag-Saif-al-Islam-zelf-berechten.dhtml Libië mag Saif al-Islam zelf berechten], [[Trouw (krant)|Trouw]], 23 november 2011</ref> Er bleef echter onderhandeld worden over uitlevering en het Strafhof en Libië brachten onderling strijdige berichten hierover naar buiten.<ref>[http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/23/icc-akkoord-saif-al-islam-wordt-berecht-in-libie/ ‘Strafhof Den Haag akkoord’, Saif al-Islam in Libië berecht – ICC ontkent], NRC Handelsblad, 23 januari 2012</ref> Qadhafi loopt in Libië de kans de [[doodstraf]] opgelegd te krijgen.


{{bron|bronvermelding=
{{bron|bronvermelding=

Versie van 27 jan 2012 12:31

Saif al-Islam Moammar al-Qadhafi
Saif al-Islam al-Qadhafi
Volledige naam Saif al-Islam Moammar al-Qadhafi
سيف الإسلام معمر القذافي
Geboren 25 juni 1972 te Tripoli
Land Libië
Religie islam
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Saif al-Islam Moammar al-Qadhafi[1] (Arabisch: سيف الإسلام القذافي, vertaling: Zwaard van de Islam) (Tripoli, 25 juni 1972) is een Libisch politicus. Hij is de tweede zoon van de voormalige Libische leider Moammar al-Qadhafi, die in oktober 2011 werd gedood, en gold als diens verwachte opvolger. In augustus 2011 sloeg hij op de vlucht en hij werd op 19 november dat jaar opgepakt.

Loopbaan

Saif al-Islam studeerde in Wenen en aan de London School of Economics. Hij trok in de media meermaals de aandacht door pro-westerse uitspraken. In 2007 gaf hij toe dat de vrijgelaten Bulgaarse verpleegsters en de Palestijnse arts die werden veroordeeld in de Libische hiv-zaak zijn gefolterd in de periode dat zij daar gevangen zaten. Ook wordt hij gezien als de architect van de politieke toenadering tussen Libië en de westerse wereld.

Tijdens de 37e verjaardag van de staatsgreep tegen koning Idris I, waarbij de Libische Socialistische Volksrepubliek werd uitgeroepen, zei Saif al-Islam dat het tijd was 'om het revolutionaire tijdperk af te sluiten en om daadwerkelijk een moderne staat uit te bouwen'.

In 1999 lanceerde Qadhafi "Isratine" (een samentrekking van Israël en Palestina), een politiek model voor één staat waarin Palestijnen en Israëliërs vreedzaam naast elkaar leven en op politiek niveau evenveel macht moeten hebben.

Opstand in Libië

In 2011 speelde hij een belangrijke rol bij het (bloedig) neerslaan van de opstand in Libië. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) besloot op 27 juni 2011 een internationaal arrestatiebevel tegen hem, zijn vader en zijn oom Abdullah Senussi uit te vaardigen, wegens grootschalig geweld tegen de burgerbevolking hierbij[2].

Na de val van Tripoli

Op 21 augustus van dat jaar meldden opstandelingen dat hij was opgepakt nadat zij Tripoli grotendeels hadden ingenomen. Het ICC bevestigde dit bericht.[3] Op 23 augustus werd echter duidelijk dat hij op vrije voeten was.[4] Op 19 september meldde de Nationale Overgangsraad dat zijn strijders Saif hadden gesignaleerd in de door hen belegerde stad Bani Walid en dat ze de stad spoedig zouden innemen.[5]

Op 20 oktober 2011, de dag dat zijn vader was gedood, werd door de Overgangsraad opnieuw gemeld dat hij was gearresteerd, waarbij hij gewond zou zijn geraakt.[6] Er deden echter verschillende berichten de ronde over zijn lot, van zijn dood tot een al dan niet geslaagde poging om te vluchten naar Niger.[7] Een Syrisch tv-station meldde dat hij op vrije voeten was en de leiding had over de troepen die loyaal waren aan zijn vader.[8] Hij zou zich in de woestijnen rond Ghat bevinden, waar hij de steun zou hebben van de troepen van zijn vader[9] en de Touaregs.[10] In een één minuut durende toespraak op een Syrisch tv-station zei hij dat hij de strijd tegen de Nationale Overgangsraad zou voortzetten. Volgens leden van de Overgangsraad zou hij echter naar het buitenland willen vluchten om zich aan te geven bij het Internationaal Strafhof[11]. Op 28 oktober 2011 werd zowel door de NTC als door een leider van het Touaregvolk van Niger bevestigd dat Saif al-Islam in Niger was.[12] Hij zou zowel met het Strafhof onderhandelen (via tussenpersonen) over zijn uitlevering als de mogelijkheid bekijken om in Zimbabwe terecht te komen, een land dat niet aan dit hof uitlevert.[13]

Arrestatie

Op 19 november 2011 liet de Overgangsraad weten dat Saif-al-Islam gearresteerd was bij de stad Obari in het zuidwesten van Libië. Vervolgens werd hij per vliegtuig overgebracht naar Zintan.[14] Van de gearresteerde Qadhafi, zittende in het vliegtuig, werden beelden getoond. Tijdens dit transport ontkende hij tegenover persbureau Reuters (indirect) contact te hebben gehad met het ICC. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Strafhof bracht kort na de arrestatie een bezoek aan Libië om te spreken over de mogelijke uitlevering van Qadhafi. In Libische overheidskringen was echter al de voorkeur aangegeven om hem in eigen land te berechten. De nieuwe autoriteiten bleven na de gesprekken bij dit standpunt en Moreno-Ocampo toonde hiervoor begrip.[15] Er bleef echter onderhandeld worden over uitlevering en het Strafhof en Libië brachten onderling strijdige berichten hierover naar buiten.[16] Qadhafi loopt in Libië de kans de doodstraf opgelegd te krijgen.

[bron?]

  1. Qadhafi's naam wordt op talloze wijzen getranslitereerd: Gadhafi, Gadaffi, Gaddafi, Gadhdhafi, Ghaddafi, Kaddafi, Kadhdhafi, Khadafy, Qadaffi, Qaddafi, Qadhafi, Qadhdhafi, Qathafi.
  2. Pre-Trial Chamber I issues three warrants of arrest for Muammar Gaddafi, Saif Al-Islam Gaddafi and Abdualla Al-Senussi, persbericht ICC, 27 juni 2011
  3. Zoon Gaddafi, Seif al-Islam gevangengenomen – ICC bevestigt arrestatie, NRC Handelsblad, 21 augustus 2011
  4. Saif al-Islam op vrije voeten, NOS Nieuws, 23 augustus 2011
  5. 'Saif al-Islam gesignaleerd in Bani Walid', Eindhovens Dagblad, 19 september 2011
  6. 'Saif al-Islam Kaddafi gewond bij aanhouding', De Pers, 20 oktober 2011
  7. 'Kaddafi's zoon Saif vlucht naar grens Niger', BN/De Stem, 21 oktober 2011
  8. Libya's NTC claim Saif al-Islam Gaddafi captured alive, uninjured, Digital Journal, 23 oktober 2011
  9. Gaddafi wordt morgen begraven - "Saif-al-Islam is bij de grens", NRC, 24 oktober 2011
  10. "Saif-al-Islam Kadhafi op weg naar Niger", De Standaard, 25 oktober 2011
  11. "Saif-al-Islam Khaddafi vlucht en geeft zichzelf aan", Elsevier, 24 oktober 2011
  12. Overgangsraad: zoon Kaddafi nu in Niger, De Stentor, 28 oktober 2011
  13. SA link as Gaddafi’s son ‘flees to Zim’, IOL News, 30 oktober 2011
  14. Saif al-Islam gearresteerd, NOS Nieuws, 19 november 2011
  15. Libië mag Saif al-Islam zelf berechten, Trouw, 23 november 2011
  16. ‘Strafhof Den Haag akkoord’, Saif al-Islam in Libië berecht – ICC ontkent, NRC Handelsblad, 23 januari 2012