(Gewone) flamingo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Gewone) flamingo
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
(Gewone) flamingo
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Phoenicopteriformes (Flamingo's)
Familie:Phoenicopteridae (Flamingo's)
Geslacht:Phoenicopterus
Soort
Phoenicopterus roseus
Pallas, 1811
(Gewone) flamingo
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(Gewone) flamingo op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel aangeduid als grote flamingo (uit het Engels) of Europese flamingo, is de enige flamingosoort die in Europa in het wild voorkomt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het verenkleed van de gewone flamingo is overwegend wit met wat roze. De vogel heeft een extreem lange nek, een stompe, gehoekte snavel met een zwarte punt, extreem lange poten en korte tenen met zwemvliezen. De lichaamslengte bedraagt 150 cm en het gewicht tot 4 kg.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Gewone flamingo's zoeken overdag naar voedsel, zelfs bij grote hitte. Dit voedsel bestaat uit insecten, wormen, kreeftachtigen, microscopisch kleine algen en ander groenvoer. De vogel is deels een trekvogel, die vaak in warmere streken overwintert.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De gewone flamingo komt wijdverspreid voor in Afrika en zuidwestelijk en het zuidelijke deel van Centraal-Eurazië. Ze komen voor in verschillende zoet- en zoutwaterbiotopen, vooral in vrij ondiepe, zoute meren, estuaria en lagunes.

Het verspreidingsgebied van de flamingo in Europa is beperkt tot enkele gebieden, waarvan de Camargue in Zuid-Frankrijk het bekendste is. Tevens komt de flamingo voor in Portugal, Spanje, Italië, de Balkan en Griekenland.

Nakomelingen van uit gevangenschap ontsnapte flamingo's kunnen op verschillende plaatsen in Nederland worden waargenomen, onder meer in het Lauwersmeergebied, Grevelingenmeer en de Randmeren. Broedende flamingo's komen ook voor in het Zwillbrocker Venn, net over de Nederlands-Duitse grens bij Groenlo.[2]

In juli 2020 werd een groep van zeven flamingo's gezien nabij Milsbeek, vlak bij de Duitse grens ten zuidoosten van Nijmegen.[3] Dezelfde groep dook de volgende dag op in de polder IJdoorn nabij Amsterdam.[4] Twee van deze flamingo's hadden een pootring waaruit bleek dat ze afkomstig waren uit een kolonie in Laguna de Fuente de Piedra in Spanje.[5] Dit waren de eerste flamingo's in Nederland die een bewezen wilde oorsprong hadden.[bron?]

Broedgedrag[bewerken | brontekst bewerken]

De gewone flamingo is monogaam en broedt in kolonies van soms wel 200.000 paren. Bij de balts worden onder luid getoeter ingewikkelde, gesynchroniseerde dansen opgevoerd. Het nest heeft de vorm van een hoop modder met vlakke top. De nesten bevinden zich net buiten onderlinge pikafstand. De ouders zijn niet territoriaal ingesteld, maar ze verdedigen het nest wel. Alle kuikens die kunnen lopen, voegen zich bij grote crèches, die worden geleid door een paar volwassen vogels.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sovon Aantallen en verspreiding Flamingo in Nederland