13 Lichte Brigade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 Lichte Brigade
Embleem 13 Lichte Brigade
Oprichting 1949
Land Vlag van Nederland Nederland
Krijgsmacht-
onderdeel
Koninklijke Landmacht
Onderdeel van Commando Landstrijdkrachten
Type Gemotoriseerde Infanteriebrigade
Specialisatie Onoverzichtelijk terrein
Aantal 3.000 militairen
Garnizoen Oirschot
Motto Vigilans et Paratus
Commandanten Brigadegeneraal Gert-Jan Kooij


13 Lichte Brigade, voorheen 13 Gemechaniseerde Brigade (13 Mechbrig), is een Nederlandse zelfstandige gevechtseenheid binnen de Koninklijke Landmacht. De hoofdlocatie van de brigade is de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.

Naast internationale missies is 13 Lichte Brigade sinds 2011 op nationaal niveau inzetbaar bij crisissituaties in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Het logo van de brigade is een gele neushoorn tegen een zwarte achtergrond met daaronder het getal 13.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 1946 werd de Eerste Divisie 7 December opgericht. Deze was bedoeld voor inzet in het toenmalige Nederlands-Indië. Een van de onderdelen van deze divisie was de 3e Infanteriebrigade.

Deze 3e Infanteriebrigade werd in 1950 omgedoopt tot 13e Brigade en ingericht als pantserinfanteriebrigade. 13e Brigade werd vervolgens ingedeeld bij de Vierde Divisie, die gelegerd was in de voorste NAVO-linies in Noord-Duitsland. In 1970 vond een reorganisatie plaats waarbij de 13e Brigade weer onderdeel werd van de Eerste Divisie. Begin jaren 90 van de twintigste eeuw vormde de landmacht de brigade om tot een gemechaniseerde brigade.

Met de vervanging in 2014-2015 van de CV90-infanteriegevechtsvoertuigen door Bushmaster-pantserwielvoertuigen en Mercedes Benz 280G CDI-terreinwagens, als aanvulling op de reeds aanwezige Boxer-pantserwielvoertuigen en Fenneks wijzigde de Koninklijke Landmacht de naam eind 2014 in 13 Lichte Brigade. De helft van de CV-90’s wordt aangehouden voor opleiding/training, als logistieke reserve en voor reservedelen.

Benelux-samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 maart 2016 werd een intentieverklaring getekend op de Nederlandse Defensie Academie in Breda om de bestaande samenwerking van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot met collega’s van de Belgische Medium Brigade en het Luxemburgse Military Center nog verder uit te breiden en nog nauwer samen te laten werken. De drie partijen bundelen hun krachten onder meer op het gebied van oefeningen, training en onderwijs. Ook wisselen ze kennis uit over doctrines, tactische en technische procedures en "lessons learned" uit operaties. De eenheden werkten overigens al uitgebreid samen, maar dat is nu officieel vastgelegd en gestructureerd in de intentieverklaring. Het doel van het partnerschap is de militaire effectiviteit vergroten en, als dat kan, kosten besparen.[1][2]

Eenheden[bewerken | brontekst bewerken]

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

13 Lichte Brigade heeft de beschikking over de volgende voertuigen en ander materieel:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 13th Light Brigade (Netherlands) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.