Aérodrome de Namur

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Vliegveld Namur
Aérodrome de Namur
Aérodrome de Namur 1.JPG
IATA: QNM ICAO: EBNM
Algemene informatie
Type Private
Eigenaar Aérodrome de Namur
Plaats Namen
Hoogte 181 m
Coördinaten 50° 29′ NB, 04° 46′ OL
Website www.aerodromedenamur.be
Locatie in België
Aérodrome de Namur (België (hoofdbetekenis))
Aérodrome de Namur
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06/24 690 m Gras
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Het Vliegveld Namen (Frans: Aérodrome de Namur) (ook wel Aérodrome de Namur-Temploux genoemd) ligt bij Namen en is een vliegveld voor uitsluitend sportvliegtuigen en helikopters. Het heeft alleen een grasbaan met een lengte van 700 meter. Er zijn hangars aanwezig voor 60 vliegtuigen en 7 helikopters. Het vliegveld heeft een oppervlakte van 27 hectare.

De ICAO-luchthavenidentificatiecode van Vliegveld Namen is EBNM.

Geschiedenis[edit | edit source]

Het vliegveld werd geopend op 26 oktober 1944 door de Amerikaanse geallieerden met als doel de troepen te ondersteunen in en om Namen. De landingsbaan was sinds de oorsprong van gras, in de winter 1944-1945 werd er staal met gaten er in op de landingsbaan gelegd, zodat ook tijdens de winter doorgevlogen kon worden. De Amerikanen gebruikten de landingsbaan tot november 1945, en droegen deze toen over aan de Belgische autoriteiten.

Ongeluk[edit | edit source]

Op 19 oktober 2013 stortte een vliegtuig met parachutisten, dat was opgestegen van het vliegveld, neer nabij Fernelmont. Het vliegtuig verloor een vleugel, stortte tollend neer en ontplofte nadat het gecrasht was. Elf mensen - tien parachutisten en de piloot - kwamen daarbij om.[1][2]

Zie ook[edit | edit source]