Vliegbasis Chièvres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chièvres Air Base
Vliegbasis Chièvres
United States Air Forces in Europe.png Usag-benelux-emblem.jpg
Part of The United States Air Forces in Europe
Part of United States Army Garrison Benelux
Vliegbasis Chièvres
IATA: - ICAO: EBCV
Algemene informatie
Opgericht 1917
Type Militair
Eigenaar U.S. Army Garrison BENELUX
United States Air Force (airfield operator)
Plaats Chièvres
Hoogte 59
Coördinaten 50° 35′ NB, 03° 50′ OL
Locatie in België
Vliegbasis Chièvres (België)
Vliegbasis Chièvres
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
08/26 2498 Composiet
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegbasis Chièvres / Chièvres Air Base is een United States Air Force luchtmachtbasis in Chièvres.

Het bevindt zich op korte afstand van het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) in Casteau, waar zich sinds 2003 het Allied Command Operations bevindt. Chièvres Air Base wordt dan ook hoofdzakelijk gebruikt voor luchttransport van hoger personeel van SHAPE en de in Evere gevestigde Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Het 309th Airlift Squadron vliegt er met Gulfstream Aerospace Gulfstream V toestellen, met militaire aanduiding C-37A. Het smaldeel wordt aangestuurd vanuit de 86th Airlift Wing, opererend vanuit Vliegbasis Ramstein.

Het eerste vliegveld werd aangelegd door de Duitsers in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Belgisch leger bouwde dit verder uit in de jaren '30.

De Wehrmacht veroverde het terrein in mei 1940 en leverde het over aan de Luftwaffe die er gedurende de volledige Tweede Wereldoorlog gebruik van maakte, onder meer in de Slag om Frankrijk en de Slag om Engeland. In de winter van 1941 werd de luchthaven sterk verbeterd met twee betonnen landingsbanen, taxibanen en vliegtuighangars. Vanuit de luchthaven stegen bommenwerpers op voor luchtsteun gedurende de Slag om de Atlantische Oceaan. De luchthaven werd zwaar beschadigd achtergelaten op 1 september 1944.

Vanaf 3 september 1944 was de luchthaven in Amerikaanse handen. De 361th Fighter Group en later ook de 352d Fighter Group werden er gestationeerd. Maar ook de Royal Air Force gebruikte de basis. Van hieruit leverde de 123ste Wing ondersteuning tijdens de Slag om de Ardennen.

In 1947 werd het een basis van de Belgische luchtmacht. De 7th Fighter Wing vloog er met de Gloster Meteor, de 10th Fighter Wing met de Spitfire XIV. De 10th Fighter Wing verhuisde nadien naar Vliegbasis Kleine-Brogel, het 7de vloog met de Hawker Hunter F4 en F6 tot het in 1963 werd ontbonden. Op 31 december 1963 droegen de Belgische autoriteiten de luchthaven over aan de Supreme Headquarters Allied Powers Europe.

U.S. Army Garrison BENELUX beheert de infrastructuur.

In 2007 begonnen werken aan de verlenging en vernieuwing van de landingsbaan (overlaging van de betonnen structuur met een toplaag van asfalt, zodat de landingsbaan eigenlijk een composietstructuur kreeg), en hotelinfrastructuur met 94 kamers.

Een Hawker Hunter F6 op een rotonde in Chièvres