A28 (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van N81 (België) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Autosnelweg 28
Autosnelweg 28
Autosnelweg 28
Land België
Provincie Luxemburg
Lengte 3 km
A28 op autosnelwegen.net
Lijst van Belgische autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
België
Traject
van/naar Aarlen N81
Afrit autosnelweg 3 Athus N88
Afrit autosnelweg 4 Aubange N804
Grens met ander EU-land Grens met Frankrijk
van/naar Longwy N52

De A28 is een korte Belgische autosnelweg in de buurt van Aarlen, in het uiterste zuidoosten van het land. De weg verbindt de gewestwegen N81 en de Franse N52 (die voorbij Longwy als de A30 verder gaat). De weg is onderdeel van de Europese route E411.

De weg is slechts drie kilometer lang en heeft geen aansluitingen op het overige snelwegennetwerk. De reden daarvoor is dat de weg slechts een klein voltooid gedeelte vormt van een geplande autosnelweg tussen Aarlen en Longwy. Het is de bedoeling dat deze nieuwe snelweg enkele kilometers ten oosten van de bestaande N81 komt te liggen, beginnend op de A4 ter hoogte van Hondelange, waar reeds enkele jaren een (nog) ongebruikt talud ligt. Bij Sélange is tevens een verknoping voorzien met de, op dat moment verlengde, Luxemburgse A13. De nieuwe wegen dienen ter ontlasting van het snelwegennet rond Luxemburg. Het noord-zuidverkeer heeft dan een gelijkwaardig alternatief in geval van files.