A28 (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autosnelweg 28
Autosnelweg 28
Autosnelweg 28
Autosnelweg 28
Land België
Provincie Luxemburg
Lengte 3 km
Lijst van Belgische autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
België
Traject
van/naar Aarlen N81
Afrit autosnelweg 3 Athus N88
Afrit autosnelweg 4 Aubange N804
Vlag van Frankrijk van/naar Longwy N52 E411

De A28 is een uiterst korte Belgische autosnelweg in de buurt van Aarlen, in het uiterste zuidoosten van het land. De weg verbindt de gewestweg N81/E411 en de Franse N52/E411 die voorbij Longwy (Meurthe-et-Moselle - regio Grand Est) als de A30/E411 verdergaat). De weg is onderdeel van de Europese route E411 Brussel - Metz.

De weg is slechts drie kilometer lang[1] en heeft geen aansluitingen op het overige snelwegennetwerk. De reden daarvoor is dat de weg slechts een klein voltooid gedeelte vormt van een geplande autosnelweg tussen Aarlen en Longwy. Het is de bedoeling dat deze nieuwe snelweg enkele kilometers ten oosten van de bestaande N81 kwam te liggen, beginnend op de A4/E25 ter hoogte van Hondelange, waar reeds enkele decennia een (nog) ongebruikt talud ligt. Bij het Belgische Sélange is tevens een verknoping voorzien met de, op dat moment verlengde, Luxemburgse A13. De nieuwe wegen dienen ter ontlasting van het snelwegennet rond Luxemburg. Het noord-zuidverkeer heeft dan een gelijkwaardig alternatief in geval van files.

De realisatie van de A28 werd in 1976 geschrapt door minister van Openbare Werken Louis Olivier. In Luxemburg werd wel nog langer uitgegaan van een aanleg van de Belgische A28.

Zie de categorie A28 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.