A19 (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autosnelweg 19
Autosnelweg 19
Autosnelweg 19
Land België
Provincie West-Vlaanderen
Lengte 23 km
A19 op autosnelwegen.net
Lijst van Belgische autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
België
Traject
Knooppunt van wegen Kortrijk-West R8
Afrit autosnelweg 1 Gullegem, Moorsele
Knooppunt van wegen Moorsele A17 E403
Afrit autosnelweg 2 Menen N32
Afrit autosnelweg 2a Wervik N58
Afrit autosnelweg 3 Zonnebeke, Beselare N303
Afrit autosnelweg 4 Ieper-Centrum N37
Afrit autosnelweg 5 Ieper-Noord N38

De Belgische autosnelweg A19 loopt van Kortrijk naar Ieper in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen. Oorspronkelijk zou hij verder naar Veurne en de kust lopen, maar door de veranderende autosnelwegenpolitiek is hij nooit verder dan Ieper aangelegd. Vandaar moet men langs de N38 en de N8 verder richting Veurne.

In augustus 2005 werden nieuwe plannen voor deze verbinding voorgesteld. De snelweg in Ieper wordt niet doorgetrokken, zodat het historische slagveld van Pilkem Ridge niet in het gedrang komt. Het verkeer dat vanuit Kortrijk via de A19 Ieper bereikt, zal over de Ieperse ring N38 richting Poperinge (blijven) rijden, tot vlak vóór het kruispunt met de huidige N8. Daar komt een nieuwe weg die langs Brielen en Elverdinge zal lopen en voorbij Woesten moet uitmonden op de N8. Vanaf daar wordt de N8 aangepast en verbreed. Er komt ook nog een lus rond Hoogstade.

Begin juni 2012 werd dit plan, na jarenlange protesten, opgeborgen[1].

Kettingbotsing[bewerken]

Op dinsdag 3 december 2013 vonden omstreeks 09.30 uur drie zware kettingbotsingen plaats. De oorzaak was de dichte mist die over de snelweg hing. Bij de kettingbotsingen waren 132 voertuigen betrokken, er vielen twee doden en 68 (zwaar)gewonden.[2]

Externe links[bewerken]