Rekkem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rekkem
Deelgemeente in België Vlag van België
Rekkem (België)
Rekkem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Menen Menen
Fusie 1977
Coördinaten 50° 47′ NB, 3° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,92 km²
Inwoners
(01/01/2020)
4.949
(625 inw./km²)
Overig
Postcode 8930
NIS-code 34027(C)
Oude NIS-code 34032
Detailkaart
Kaart van Rekkem
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België
"Plaats" (marktplein) in Rekkem

Rekkem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Menen, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Rekkem ligt in het zuiden van de provincie, ingeklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn). Rekkem-centrum ligt in het noorden van het grondgebied, meer naar het zuiden ligt het gehucht Paradijs.

In het oosten van de deelgemeente ligt een stuk van het industrieterrein LAR, genoemd naar de drie deelgemeenten waarin het gelegen is (Lauwe - Aalbeke - Rekkem).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het neolithicum was deze streek al bewoond. Er zijn vondsten van krabbers en klingen van silex, ongeveer 4000 jaar oud. De Romeinse tijd toont geen sporen van bewoning: de heerbaan van Rijsel naar Kortrijk loopt niet over dit gebied.

De naam Rekkem is mogelijk in de Frankische tijd ontstaan, maar de betekenis is meerduidig. Genoemd wordt reka (rivier) en hamma (landtong uitspringend in een moeras) dan wel hem (huis).

Het dorp ontstond waarschijnlijk in de 11e eeuw. In 1173 werd het voor het eerst vermeld, als Reckeham. Omstreeks 1200 was er al een parochie, in 1163 moet er al een kerk geweest zijn. De westelijke grens van de huidige gemeente is de scheidslijn van de kasselrijen Rijsel en Kortrijk en tevens de huidige lands- en taalgrens.

Vanaf 1205 was er sprake van de familie Van Rekkem, en in 1242 werd de eerste heer, Robrecht van Lampernisse, bij name genoemd. In 1666 werd de toenmalige heer, Bernard de Haynin, tot baron verheven, waarmee Rekkem een baronie werd. In 1668 kwam Rekkem aan Frankrijk, maar in 1678 kwam het weer aan de Oostenrijkse Nederlanden. Het door oorlogshandelingen ontvolkte gebied werd herbevolkt door inwijkelingen uit Frankrijk, waarmee Rekkem grotendeels Franstalig werd en een aantal veldnamen verbasterd werden naar het Frans. Later kwamen daar Vlamingen bij die in Frankrijk werk zochten. Tot 1947 bleef Rekkem tweetalig, waarna het Vlaams werd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 5 oktober 1914, werd Rekkem ingenomen door Duitse troepen die een aantal belangrijke gebouwen in gebruik nam. De kerk werd ingericht als veldhospitaal.

In 1963, bij de definitieve vastlegging van de taalgrens, werd het gehucht Risquons-Tout (0,39 km2 met zowat 500 inwoners) overgeheveld van de gemeente Rekkem naar de stad Moeskroen.

Na 1965 werd de autosnelweg A14 aangelegd, toen onderdeel van de E3, later van de E17.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Rekkem ligt in Zandlemig Vlaanderen in de vallei van de Palingbeek. In het noorden vindt men de Leie. De hoogte varieert van 15 tot 67 meter, het hoogste punt is Castert, waar dan ook diverse windmolens stonden opgesteld. Ten zuiden ligt het verstedelijkte Moeskroen en ten westen liggen de, eveneens verstedelijkte, kernen Halluin en Menen. In het oosten ligt een bedrijventerrein en in het noorden vindt men eveneens veel bebouwing.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Rekkem had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorpscentrum ligt aan de N366 (Moeskroenstraat) tussen Menen-centrum en Moeskroen. De Lauwestraat en Priester Coulonstraat sluiten hierop aan en verbinden het dorp met het nabijgelegen Lauwe. Doorheen Rekkem loopt de Dronckaertstraat (de oude verbindingsweg tussen Kortrijk en het Franse Rijsel) en de autosnelweg A14/E17.

Ons Erfdeel[bewerken | brontekst bewerken]

In Rekkem is de zetel gevestigd van Ons Erfdeel vzw. Hier bevinden zich de redacties van de tijdschriften Ons Erfdeel, Septentrion, The Low Countries en De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français. Jozef Deleu, auteur en stichter van Ons Erfdeel, woont in Rekkem.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Paradijs, Halluin, Menen, Lauwe

Zie de categorie Rekkem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.