Rekkem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rekkem
Deelgemeente in België Vlag van België
Rekkem (België (hoofdbetekenis))
Rekkem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Menen Menen
Fusie 1977
Coördinaten 50° 47′ NB, 3° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,90 km²
Inwoners (01/01/2006) 4.813
(609 inw./km²)
Overig
Postcode 8930
NIS-code 34027(C)
Oude NIS-code 34032
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België
"Plaats" (marktplein) in Rekkem

Rekkem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Menen. Rekkem ligt in het zuiden van de provincie, ingeklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn).

In 1963, bij de definitieve vastlegging van de taalgrens, werd het gehucht Risquons-Tout (0,39 km2 met zowat 500 inwoners) overgeheveld van de gemeente Rekkem naar de stad Moeskroen. Rekkem-centrum ligt in het noorden van het grondgebied, meer naar het zuiden ligt het gehucht Paradijs.

In het oosten van de deelgemeente ligt een stuk van het industrieterrein LAR, genoemd naar de drie deelgemeenten waarin het gelegen is (Lauwe - Aalbeke - Rekkem).

Bezienswaardigheden[bewerken]

Politiek[bewerken]

Rekkem had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Verkeer[bewerken]

Het dorpscentrum ligt aan de N366 (Moeskroenstraat) tussen Menen-centrum en Moeskroen. De Lauwestraat en Priester Coulonstraat sluiten hierop aan en verbinden het dorp met het nabijgelegen Lauwe. Doorheen Rekkem loopt de Dronckaertstraat (de oude verbindingsweg tussen Kortrijk en het Franse Rijsel) en de autosnelweg A14/E17.

Ons Erfdeel[bewerken]

In Rekkem is de zetel gevestigd van Ons Erfdeel vzw. Hier bevinden zich de redacties van de tijdschriften Ons Erfdeel, Septentrion, The Low Countries en De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français. Jozef Deleu, auteur en stichter van Ons Erfdeel, woont in Rekkem.

Bekende inwoners[bewerken]