A2 (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Autosnelweg 2
Autosnelweg 2
Autosnelweg 2
Land België
Provincie Vlaams-Brabant, Limburg
Lengte 88 km
A2 op autosnelwegen.net
Lijst van Belgische autosnelwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
België
Traject
Knooppunt van wegen Heverlee A3 E40
Afrit autosnelweg 15 Leuven N264
Afrit autosnelweg 16 Gasthuisberg
Afrit autosnelweg 17 Winksele N2
Afrit autosnelweg 18 Herent N26
Afrit autosnelweg 19 Afrit gesloten
Viaduct Viaduct van Wilsele
Afrit autosnelweg 20 Wilsele N19
Afrit autosnelweg 21 Holsbeek
Tankstation Wezemaal
Afrit autosnelweg 22 Aarschot N223
Afrit autosnelweg 23 Tielt-Winge N258
Afrit autosnelweg 24 Bekkevoort N2 N29
Afrit autosnelweg 25 Halen N2
Afrit autosnelweg 26 Lummen-Centrum N717
Knooppunt van wegen Lummen A13 E313
Afrit autosnelweg 27 Zolder Terlaemen N729
Afrit autosnelweg 28 Zolder N72
Parkeerplaats Halveweg / Zolder
Afrit autosnelweg 29 Houthalen-Helchteren N74
Afrit autosnelweg 30 Park Midden-Limburg N726
Afrit autosnelweg 31 Genk-Centrum N76
Afrit autosnelweg 32 Genk-Oost N75 N744
Afrit autosnelweg 33 Maasmechelen N78
Parkeerplaats Boorsem
Viaduct Scharbergbrug
Grens met ander EU-land Grens met Nederland
Vlag van Nederland van/naar Heerlen A76E314

De A2 is een Belgische autosnelweg die Brussel via de provincies Vlaams-Brabant, (Belgisch) Limburg verbindt met de A76 in Nederlands Limburg. Op zijn beurt voert de Nederlandse A76 verder naar Aken in Duitsland en aldaar de Duitse A4 naar Keulen. De autosnelweg start ten westen van Leuven aan het knooppunt Heverlee (A3/E40) en loopt tot aan de Nederlandse grens, waar hij in Nederlands Limburg verdergaat als de Nederlandse A76. In België loopt de A2 geheel samen met de E314. Daar de naam "E314" in België meer ingeburgerd is, spreekt men in de wegenbulletins altijd over de E314.

Geschiedenis[bewerken]

De A2 werd voor de eerste maal gepland in het autosnelwegenprogramma van 1960. Deze autosnelweg zou de provincie Limburg en het noordoosten van de provincie Brabant verbinden met Leuven en de Brusselse agglomeratie. In de buurt van Leuven zou de A2 dan aantakken op de E40 vanuit Luik. In het plan van 1960 gebeurde dit ten oosten van Leuven, maar al snel werd duidelijk dat het beter was om deze aantakking ten westen van Leuven te laten plaatsvinden, zodat het verkeer naar Brussel en Leuven gespreid kon worden. In 1969 werd het vak Bertem - Lummen vastgelegd als autosnelweg.

Vlaamse Transversale[bewerken]

Men vreesde echter dat de E40 tussen Bertem en Brussel het verkeer van beide snelwegen niet zou aankunnen. Sinds de tweede helft van de jaren 60 waren er al technocratische plannen voor een "Vlaamse Transversale", een autosnelweg van Aarschot via Mechelen richting Gent. In het megalomane autosnelwegenplan van minister Jos De Saeger uit 1972 werd A2 opnieuw ontworpen, deze maal als oost-west-weg van Aarschot via Haacht, Zemst, Londerzeel en Dendermonde naar Oost-Vlaanderen. In dit grootste plan werd de A2 met de A3 verbonden via een A22 van Tildonk (A2) naar Bertem (A3) en via een autosnelweg van Turnhout naar Namen, de later geschrapte A23. In een update van het plan uit 1973 werd de A2 ten westen van Aalst aangesloten op de E40. In dit plan kreeg de Vlaamse Transversale nog een langer vervolg richting westen: een autosnelweg A9 die vanaf het einde van de A2 bij de E40 verder naar het westen liep via Zwalm, Zulte, Roeselare en Diksmuide tot Veurne. Verder dan plannen zou het voor deze Vlaamse Transversale nooit komen. Deze "Vlaamse Transversale" werd ook ingetekend op het voorontwerp van de gewestplannen. In latere detaillering van het tracé kreeg de weg een meer zuidelijke ligging via Kampenhout, Weerde en Humbeek.

Aantakking op A3[bewerken]

Minister Alfred Califice schoof de A22 op naar het oosten. In 1971 was er al een westelijke omleiding rond Leuven gepland en nu wenste men deze A22 aan te leggen op dit tracé. De A22 zou in Wezemaal aantakken op de A2. Zijn opvolger, Jean Defraigne startte in 1974 met de aanleg van de A2 tussen Lummen en Wezemaal. Hij besloot ook om af te zien van de verbinding Wezemaal - Weerde - Zemst - Dendermonde en keerde zo terug naar de beslissing van 1969:

"Wat de oorspronkelijk geplande verbinding Leuven-Mechelen-Dendermonde via Weerde en Zemst aangaat, heb ik beslist thans van deze verwezenlijking af te zien. Indien in de toekomst de verlengenis van de autoweg A2 noodzakelijk zou blijken, dan zal het tracé opnieuw bestudeerd worden."

De westelijke verlenging van de A2 als "Vlaamse Transversale" werd niet ingetekend op de gewestplannen met uitzondering van een kort deel op het gewestplan van Leuven. Nadat in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen was besloten om de weg niet aan te leggen, werd deze reservatiestrook in juni 1998 verwijderd. De geplande weg zou ten zuiden van Rotselaar lopen, de Leuvense vaart kruisen bij Hambos om dan tussen Buken en het Silsombos naar Weerde en Humbeek te lopen.

In 2010 werd een "Vlaamse Transversale" (een verlengde A2 tussen Rotselaar en Aalst via Zemst) een laatste keer bestudeerd in het kader van de fileproblematiek op de noordelijke Brusselse ring en werd er geconcludeerd dat dit vanuit verkeerskundig opzicht geen oplossing zou bieden. Ook zou er veel open ruimte moeten sneuvelen voor deze aanleg.

Openstelling[bewerken]

In 1982 werd de volledige snelweg in gebruik genomen. De verbinding Wezemaal - Bertem werd onmiddellijk onder de naam A2 geopend.

Traject[bewerken]

Men kan het traject van de A2 opdelen in de volgende deeltrajecten:

Leuvense agglomeratie[bewerken]

Overzicht[bewerken]

De eerste kilometers van de A2 lopen langs de west- en noordkant van de Vlaams-Brabantse provinciehoofdstad Leuven. Dit gedeelte is verreweg het drukste van de gehele weg. Men vindt rond Leuven een dichte opeenvolging van op- en afritten, die aansluiten op de belangrijke toegangswegen tot de stad en een aantal grote secundaire wegen richting andere plaatsen. Over een afstand van negen kilometer zijn er op het Leuvense grondgebied maar liefst vijf op- en afritten, zodat veel plaatselijk verkeer de snelweg gebruikt als lokale ringweg. Doordat de A2 slechts twee rijvakken heeft in iedere richting is er tijdens de spitsuren doorgaans sprake van filevorming doordat dan ook doorgaand verkeer van of naar Brussel de snelweg gebruikt.

In de dagelijkse ochtendspits staan er op de A2 vaak files op het traject tussen Aarschot en het knooppunt met de E40. De meest frequente files staan op het gedeelte tussen de opritten Wilsele-Kessel-Lo en Gasthuisberg en op het laatste stuk tussen de oprit Leuven en de E40 richting Brussel. In de avondspits zijn de files minder intens, maar zijn er toch ook vaak problemen op het gedeelte tussen de E40 en de afrit Wilsele-Kessel-Lo.

Leuven[bewerken]

De eerste afrit die men tegenkomt is Leuven, via welke men over de Boudewijnlaan, een grote toegangsweg, snel de stadsring en het centrum van de stad kan bereiken. Deze afrit is van belang door de toegang tot het onderzoekscentrum voor micro-elektronica IMEC en de Campus Arenberg van de Katholieke Universiteit Leuven, waar de universiteit onder andere zijn technische departementen heeft gevestigd.

Gasthuisberg[bewerken]

De afrit Gasthuisberg maakt Vlaams-Brabant bereikbaar voor de hulpdiensten van het gelijknamige ziekenhuis en de brandweer, welke beide dicht bij de afrit gevestigd zijn.

Brussel-Winksele[bewerken]

De afrit Brussel-Winksele is ook zeer druk, daar men via deze afrit het nabijgelegen hoofdkantoor van bank-verzekeraar KBC kan bereiken, alsook een industriële zone met veel autobedrijven in Herent en een alternatieve route naar Brussel via de secundaire weg Leuven-Brussel.

Herent[bewerken]

Hierna bereikt men via de E314/A2 de afrit Herent. Ook via deze afrit kan men het centrum van Leuven goed bereiken. In de andere richting leidt de secundaire Mechelsesteenweg als hoofdweg via Herent, Boortmeerbeek en Kampenhout naar Mechelen.

Voormalige afrit Wilsele-Dorp[bewerken]

Vervolgens komt men langs de in maart 2006 gesloten afrit Wilsele-Dorp. Deze afrit was de minst gebruikte en minst belangrijke van de toenmalige zes afritten. Het was eigenlijk slechts een "noodafrit", die bestond ter ontsluiting van het verder geïsoleerd liggende Wilsele-Dorp. Als "noodafrit" voldeed de afrit Wilsele-Dorp niet aan de normale eisen en was hij bijzonder kort, smal en gevaarlijk. Hij was niet meer nodig nadat men over de Leuvense Vaart een brug had voltooid, waardoor Wilsele-Dorp ontsloten raakte via de afrit Wilsele-Kessel-Lo. Men hoopte met de sluiting ook het fileleed wat te verzachten.

Wilsele-Kessel-Lo[bewerken]

De volgende en laatste van de vijf "Leuvense" afritten is Wilsele-Kessel-Lo. De oprit richting Brussel is op werkdagen 's morgens zeer druk, met name voor verkeer uit de grote Leuvense wijk Kessel-Lo, maar ook uit andere wijken en omliggende gebieden. De oprit ligt vlak bij het nog verder te renoveren Vuntcomplex en het Holsbeekse industriegebied "De Vunt". De op- en afrit wordt ook veel gebruik door de wagens van vuilnisophaler Ecowerf.

In een poging de verkeerssituatie te verbeteren, was er enkele jaren aan het eind van de oprit Wilsele-Kessel-Lo een opstelling voor toeritdosering. Een verkeerslicht liet gedurende de ochtendspits met tussenpozen van enkele seconden het verkeer auto per auto toe, met de bedoeling een regelmatigere instroom en daarmee betere verkeersstroom op de A2 te bereiken. In 2010 concludeerde men echter dat het licht de situatie op de snelweg niet verbeterde, terwijl er op de aanvoerweg in de ochtendspits regelmatig files ontstonden. Vanwege het negatieve effect heeft men medio 2010 daarom het systeem verwijderd.

Hageland[bewerken]

Overzicht[bewerken]

Na Leuven loopt de A2 door het Hageland. Dit is een van de toeristische regio's van Vlaams-Brabant. Het gebied is tamelijk heuvelachtig en is onder andere bekend vanwege de wijnbouw die er plaatsvindt en vanwege het bedevaartsoord Scherpenheuvel.

Holsbeek[bewerken]

De eerste afrit na Leuven is Holsbeek, met verbindingen naar Rotselaar en Holsbeek. De afrit is veel in gebruik door forensen die net buiten de Leuvense agglomeratie wonen.

Aarschot[bewerken]

Vervolgens bereikt men de afrit Aarschot. Vanaf de afrit is men snel in het centrum van de stad. In de andere richting, richting Tienen kan men het "Gouden Kruispunt" in Tielt-Winge bereiken, waar met name op zondagen bezoekers uit de gehele regio hun inkopen doen.

Tielt-Winge[bewerken]

Via de volgende afrit Tielt-Winge kan men het rooms-katholieke bedevaartsoord Scherpenheuvel bereiken.

Diest-Bekkevoort[bewerken]

Via deze afrit komt men in Assent (Bekkevoort) terecht. Ook Tienen en Diest zijn vlot bereikbaar. Op drukke weekdagen staat gedurende de ochtendspits de file richting Leuven regelmatig vanaf deze oprit

Diest-Halen[bewerken]

Vervolgens komt men via de A2/E314 langs de Oranjestad Diest Een curiosum is dat als men uit de richting Leuven nadert en de afrit Diest-Halen richting Diest neemt, men op de snelweg even de provincie Limburg inrijdt, om onder de brug dan onmiddellijk terug in Vlaams-Brabant te komen. Via de afrit Diest-Halen kan men ook een alternatieve en qua afstand kortere route naar de Limburgse provinciehoofdstad Hasselt kiezen.

Provincie Limburg[bewerken]

Overzicht[bewerken]

Vanaf Diest-Halen rijdt men in de provincie Limburg. Dit gedeelte is overwegend vlak en over qua verkeersbeeld het rustigste van de A2. Wel bevindt het belangrijke knooppunt Lummen zich hier.

Lummen[bewerken]

Vlak voor het knooppunt Lummen kan men de afrit naar de plaats Lummen zelf nemen. Ter hoogte van Lummen is er de verkeerswisselaar met de A13-E313. Vanaf knooppunt Lummen kan men de E313 kiezen richting Antwerpen of Hasselt-Luik. Op de A2/E314 rijdt men vanaf het knooppunt ofwel door richting Genk dan wel terug richting Leuven.

Hoewel het knooppunt Lummen in de volksmond altijd bekend heeft gestaan als "Klaverblad Lummen" heeft het lang het karakter gehad van een rotonde, waar met name verkeer dat driekwart rond moest, de rotonde op moest en dus met ander verkeer geconfronteerd werd. Het knooppunt Lummen stond dan ook bekend vanwege de vele ongevallen en filevorming. Zo was er met name een probleem in de avondspits voor het verkeer dat vanaf de E313 uit de richting Hasselt kwam en de E314 op moest richting Leuven. Om deze problemen op te lossen heeft men thans het knooppunt volledig heringericht. Vanaf de herfst van 2010 kan het verkeer volledig gebruikmaken van het vernieuwde kruispunt, waarop ook verkeer dat "driekwart" rond moet nu zonder "confrontatie" met ander verkeer zijn richting kan wisselen.

Zolder-Terlaemen[bewerken]

Vervolgens komt men langs Heusden-Zolder. De eerste afrit na het knooppunt Lummen is Zolder-Terlaemen en leidt naar het bekende racecircuit van Zolder.

Zolder-Halveweg[bewerken]

De daaropvolgende afrit is Zolder-Halveweg, via welke men onder andere binnendoor naar de Kempische Steenweg aan de noordzijde van Hasselt kan rijden.

Houthalen-Helchteren[bewerken]

De belangrijkste afrit in Limburg is Houthalen-Helchteren, langs de drukste secundaire weg van Vlaanderen, de weg tussen Eindhoven en Hasselt.

Midden- en Oost-Limburg[bewerken]

In Midden- en Oost-Limburg leiden er afritten naar Park Midden Limburg en de jonge stad Genk. Genk heeft twee afritten: eerst Genk-Centrum en daarna Genk-Oost.

Op het laatste gedeelte ligt de afrit Maasmechelen. De weg doorkruist hier de Mechelse Heide, onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier bouwde men tussen 2004 en 2005 het ecoduct Kikbeek om de natuurgebieden aan beide zijden van de weg met elkaar te verbinden.

Bij het oversteken van de Maas via de Scharbergbrug komt men aan de grensovergang met Nederland.

Nederland en verder[bewerken]

In Nederland komt de E314 binnen bij Stein in de Nederlandse provincie Limburg. Hier gaat de weg over in de Nederlandse A76. Na enkele kilometers bereikt men het knooppunt Kerensheide, waar men de Nederlandse A2 (Amsterdam-Maastricht/Eijsden) kan oprijden of de weg kan vervolgen over de A76 naar Heerlen en Aken, de op enkele kilometers van de Nederlands-Duitse grens gelegen Duitse stad.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]