Naar inhoud springen

Achthoven (Montfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Dennis1989 (overleg | bijdragen) op 28 apr 2020 om 01:12.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Achthoven
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Achthoven (Utrecht)
Achthoven
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Montfoort Montfoort
Coördinaten 52° 4′ NB, 4° 60′ OL
Overig
Postcode 3417
Netnummer 0348
Woonplaats (BAG) Montfoort
Belangrijke verkeersaders N228
Opgegaan in Linschoten in 1857
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Achthoven is een buurtschap in de gemeente Montfoort in de provincie Utrecht en ligt aan de noordelijke dijk van de Hollandse IJssel in het dunbevolkte poldergebied tussen IJsselstein, De Meern en Montfoort.

Geschiedenis

De naam heeft waarschijnlijk betrekking op het aantal hoeven dat in de gelijknamige polder was voorzien. De term hoeve werd in de tijd van de ontginning van deze polder gebruikt als een maat. In de polder Achthoven wijken de lengten en breedten van de kavels echter af van de gangbare cope-maten, die onder andere werden gehanteerd bij de naburige polder Reijerscop.

Achthoven is gelijktijdig met de polder Mastwijk ontgonnen en was lange tijd een heerlijkheid met een eigen beperkte rechtspraak. Er werd recht gesproken in de herberg De Witte Swaen op de hoek van de Achthovensedijk en de veerweg naar de Hollandse IJssel. De veerweg bestaat niet meer, maar een boerderij 'De Witte Swaen' op deze plek in Achthoven-West nog wel. Het vroegere veer verbond de buurtschappen Achthoven en Heeswijk met elkaar, maar was bovenal een schakel in de wegverbinding tussen de steden Utrecht en Gouda.

Op 1 januari 1812 werd Achthoven bij de gemeente Linschoten gevoegd om daarvan op 1 januari 1818 weer te worden losgemaakt. Achthoven werd toen samengevoegd met het voormalige gerecht Heeswijk tot de zelfstandige gemeente Achthoven. Op 8 september 1857 werd deze gemeente opgeheven en bij Linschoten gevoegd. In dat jaar werd ook het veer bij De Witte Swaen vervangen door de Hoogeboomsbrug, een ijzeren draaibrug op dezelfde plaats als de veerverbinding.

Vroeger lag Achthoven in zijn geheel aan de drukke provinciale weg De Meern-Gouda, thans ook bekend als de N228. In 1932 onderging deze weg enkele ingrijpende wijzigingen. Er was kort daarvoor een stenen hoge brug over de Hollandse IJssel gebouwd. Deze nieuwe Hoogeboomsbrug lag enkele honderden meters ten zuidoosten van de oude draaibrug. Ook was een stuk weg van 900 meter door de uiterwaard naar de nieuwe brug aangelegd. Door deze veranderingen werd de route korter. De nieuwe verbinding loopt niet door het westelijk deel van Achthoven. Achthoven-Oost is aan de (oude) N228 blijven liggen. Een zijweg van de huidige N228, de Slotlaan, leidt naar Achthoven-West. De oude draaibrug had geen functie meer en werd afgebroken. Tot 1989 lag een deel van de buurtschap in IJsselstein, maar werd wegens een grenscorrectie volledig bij Montfoort gevoegd.

Bezienswaardigheid

Aan de noordzijde van de provinciale weg N228, iets ten oosten van de Slotlaan, ligt de Mariakapel Achthoven.

Afbeeldingen

Zie ook

Zie de categorie Achthoven (Montfoort) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.