Adviesorgaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 144.43.250.43 (overleg) op 19 feb 2019 om 12:10.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een adviesorgaan is een (meestal permanent) gremium (college, vergadering) met een adviserende (raadgevende) functie. Een dergelijk orgaan functioneert meestal als raad binnen een grotere organisatie, zoals een bedrijf of de overheid.

Nederland

De Nederlandse overheid kent een groot aantal permanente adviesorganen, die ministers – gevraagd en ongevraagd – adviseren op bepaalde beleidsterreinen. Voorbeelden van permanente adviesorganen zijn de SER, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Raad van State en adviescolleges zoals de Gezondheidsraad, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de Onderwijsraad, de Raad voor Cultuur, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

België

Enkele bekende adviesorganen op federaal niveau zijn:

Sedert 1990 moet de gendergelijkheid ingevoerd worden in alle adviesorganen van de Belgische overheid (maximum 2/3 leden van hetzelfde geslacht)[3]

Verwante begrippen

Een adviescollege adviseert in het bijzonder de regering.

Een adviescommissie is een (vaak tijdelijke) commissie die adviseert over heikele politieke of maatschappelijke onderwerpen. De adviezen van beide soorten organen zijn vaak niet bindend, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een onderzoekscommissie, die zelfs rechterlijke bevoegdheden kan hebben.

Externe link