Adygees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adygees
(адыгабзэ)
Gesproken in Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Jordanië Jordanië
Vlag van Israël Israël
Vlag van Noord-Macedonië Noord-Macedonië
Vlag van Syrië Syrië
Vlag van Turkije Turkije
Vlag van Irak Irak
Sprekers 500.000
Taalfamilie
Alfabet cyrillisch
Officiële status
Officieel in
Taalcodes
ISO 639-1
ISO 639-2 ady
ISO 639-3 ady
Portaal  Portaalicoon   Taal

Het Adygees (of West-Circassisch) (Адыгэ) is een van de twee officiële talen van de autonome Russische republiek Adygea. De taal wordt door de sprekers daarvan zelf Adyghabze of Adyghabza genoemd. Het is een van de Abchazo-Adygese talen en is nauw verwant aan de taal van de Tsjerkessen en de Kabardijnen, het Kabardijns. Samen vormen ze de Circassische taalgroep.

De sprekers van deze taal, de Adygeeërs zijn afkomstig uit de Kaukasus. Velen zijn uit de Kaukasus geëmigreerd toen Rusland in 1864 de Kaukasus veroverde. De taal wordt door ongeveer 125.000 mensen gesproken in de Russische Federatie, vrijwel allemaal als moedertaal. Over de hele wereld spreken ongeveer 300.000 mensen het Adygees. Het grootste aantal sprekers van het Adygees woont in Turkije. De taal wordt daarnaast ook nog in Jordanië gesproken. Het wordt overal als minderheidstaal gesproken, zelfs in Adygea zelf, waar het door iets meer dan 20% wordt gesproken.

Na de Oktoberrevolutie werd de taal gestandaardiseerd. Het Adygees gebruikt sinds 1938 het Cyrillisch alfabet in Rusland. Voor die datum gebruikte het een op het Arabisch gebaseerd schrift, samen met het Latijnse. Het Latijns alfabet wordt gebruikt in Turkije.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de Adygese uitgave van Wikipedia.