Adygees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adyghe/Circassisch (адыгэбзэ/Adəgăbză)
Gesproken in Rusland, Irak, Israël, Jordanië, Macedonië, Syrië en Turkije
Sprekers 300.000-500.000
Taalfamilie

Abchazo-Adygeïsch

Alfabet Cyrillisch en Latijns
Officiële status
Officieel in

Adygea

Taalorganisatie geen
Taalcodes
ISO 639-1 geen
ISO 639-2 ady
ISO 639-3 ady
Portaal  Portaalicoon   Taal

Het Adyghe (of West-Circassisch) (Адыгэ) is één van de twee officiële talen van de autonome Russische republiek Adygea. De taal wordt door de sprekers daarvan zelf Adyghabze of Adyghabza genoemd. Het is één van de Abchazo-Adygeïsche talen en is nauw verwant aan de taal van de Tsjerkessen en de Kabarden, het Kabardijns. Samen vormen ze de Circassische taalgroep.

De sprekers van deze taal, de Adygeërs zijn afkomstig uit de Kaukasus. Velen zijn uit de Kaukasus geëmigreerd toen Rusland in 1864 de Kaukasus veroverde. De taal wordt door ongeveer 125.000 mensen gesproken in de Russische Federatie, vrijwel allemaal als moedertaal. Over de hele wereld spreken ongeveer 300.000 mensen het Adyghe. Het grootste aantal Adyghe-sprekers woont in Turkije. De taal wordt daarnaast ook nog in Jordanië gesproken. Het wordt overal als minderheidstaal gesproken, zelfs in Adygea zelf, waar het door iets meer dan 20% wordt gesproken.

Na de Oktoberrevolutie werd de taal gestandaardiseerd. Het Adyghe gebruikt sinds 1938 het Cyrillisch alfabet in Rusland. Voor die datum gebruikte het een op het Arabisch gebaseerd schrift, samen met het Latijnse. Het Latijns alfabet wordt gebruikt in Turkije.

Externe link[bewerken]