Aeonium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aeonium
Aeonium undulatum
Aeonium undulatum
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Saxifragales
Familie:Crassulaceae (Vetplantenfamilie)
Geslacht
Aeonium
Webb & Berthel. (1840)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aeonium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aeonium is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). De naam komt van het Oudgriekse αἰώνιος, aiōnios, dat volhardend of eeuwig betekent. Dit is om aan te duiden dat ze hun bladeren nooit helemaal verliezen.

Dit geslacht omvat zo'n 40 soorten, waarvan er 34 van nature voorkomen op de Canarische Eilanden, waar ze op droge, rotsachtige plaatsen groeien. Aeonium arboreum stamt uit Marokko. De overige soorten komen van Kaapverdië, Madeira en de zuidelijke landen van het Middellandse Zeegebied.

Het zijn vetplanten die bladrozetten vormen met succulente bladeren. De meeste soorten hebben meerdere rozetten per plant. Er zijn ook soorten die monocarp zijn, dus met maar één rozet per plant. Doordat oude verdroogde blaadjes afvallen komen de rozetten steeds hoger te zitten op kale stengels. Er zijn echter een paar soorten die vrijwel stengelloos zijn en laag blijven waarbij de oude verdroogde bladeren juist vast blijven zitten. De meeste soorten bloeien witgroen en crèmewit tot goudgeel, maar ook roze en steenrode bloempluimen komen voor. De bloemstengel komt uit het hart van een rozet en vertakt zich tot een pluim. Na de bloei sterft de rozet waaruit de bloemstengel kwam af. Ze vormen vruchten met veel stoffijne zaden.

De Aeonium-soorten kruisen gemakkelijk met elkaar en daarom is het moeilijk de soorten zuiver te houden. De soorten die niet monocarpisch zijn kunnen daarom beter gestekt worden om de soort zuiver te houden.

Verschillende soorten, zoals Aeonium arboreum, zijn populair als kamerplant of kuipplant.

Enkele soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aeonium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.