Aleksej Ljoebimov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alexei Lubimov)
Ga naar: navigatie, zoeken
Alexei Lubimov (1984)

Alexei Lubimov of Alexey Borisovich Lyubimov, in het Russisch Алексе́й Бори́сович Люби́мов (Moskou, 16 september 1944), is een Russisch pianist, klavecimbel- en pianofortespeler.

Levensloop[bewerken]

Lubimov studeerde aan het Conservatorium van Moskou bij Heinrich Neuhaus (van wie hij één van de laatste studenten was) en Lew Naumov. Hij werd laureaat in verschillende wedstrijden. Hij gaf in 1968 de eerste uitvoeringen in Sovjet-Rusland van werk van John Cage en Terry Riley en van andere hedendaagse Westerse componisten zoals Schoenberg, Stockhausen, Boulez and Ligeti. Dit werd door de Sovjetautoriteiten sterk bekritiseerd, met als gevolg dat hij vele jaren de Sovjet-Unie niet mocht verlaten. Hij concentreerde zich toen op het werken met authentieke instrumenten.

Hij stichtte in 1976 het Moskou Barokkwartet en de Moskou Kameracademie (met Tatiana Grindenko). Hij stichtte ook het Muziekfestival "Alternativa" voor avant-garde muziek.

In Rusland is het hem vanaf 1987 mogelijk geworden recitals te gaan geven zowat overal in de wereld (in 1991 in het Lincoln Center New York) en op te treden met grote orkesten. Hij werkt regelmatig samen met het Orchestra of the Age of Enlightenment. Voor kamermuziek heeft hij vaak als partners gehad Andreas Staier, Natalia Gutman, Peter Schreier, Heinrich Schiff, Christian Tetzlaff, Gidon Kremer, Ivan Monighetti en Wieland Kuijken.

In de voorbije jaren gaf hij concerten met de London Philharmonic, de City of Birmingham Symphony Orchestra, het Russische Nationaal Orkest van Moskou, en het Tonkünstlerorchester. Hij heeft toernees gemaakt met de Haydn Sinfonietta en met de Camerata Salzburg onder de leiding van Sir Roger Norrington. Voor het Festival van Salzburg heeft hij Scriabins Prometeus uitgevoerd. In 2010 gaf hij recitals in Lincoln Center New York en in 2011 toerde hij met het Budapest Festival Orchestra onder de leiding van Ivan Fischer.

Lubimov was jurylid voor de internationale klavecimbel- en pianofortewedstrijd in Brugge, in het kader van het Festival Musica Antiqua voor de jaren 2004, 2007 en 2010.

Hij doceerde aan het Mozarteum in Salzburg.

Discografie[bewerken]

Lubimov heeft talrijke platenopnamen gerealiseerd, waaronder

  • pianoduo's met Andreas Staier,
  • de volledige pianosonates van Mozart,
  • Schubert, Impromptus,
  • Beethoven, Sonates,
  • werken van Chopin en Brahms.

Externe link[bewerken]