Alpenkraai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alpenkraai
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Alpenkraai
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Corvidae (Kraaien)
Geslacht:Pyrrhocorax
Soort
Pyrrhocorax pyrrhocorax
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Upupa pyrrhocorax

Verspreidingsgebied van de alpenkraai

 leefgebied (groen)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alpenkraai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De alpenkraai (Pyrrhocorax pyrrhocorax) is een vogel uit de familie van de kraaien (Corvidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Upupa pyrrhocorax gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] De naam 'Pyrrhocorax' schreef hij met een hoofdletter, en werd als geslachtsnaam voor de soort al gebruikt door Ulisse Aldrovandi, Francis Willughby en John Ray. 'Pyrrhocorax' is samengesteld uit het Griekse πυρρος, 'pyrrhos' = met een kleur als vuur, en κοραξ, 'corax' = raaf.[3]

Veldkenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogel heeft een zwartblauw verenkleed, rode poten en een kromme, rode snavel. De vleugels zijn vrij stomp en diep gevingerd. Ze hebben een vrij korte, recht afgesneden staart. De lichaamslengte bedraagt 40 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn voedsel bestaat uit ongewervelden (vooral mieren, wormen, spinnen en slakken), hagedissen, bessen en graan, maar ook muizen staan op het menu. Buiten het broedseizoen leeft hij in groepen. Deze alpiene soort is een bekwaam vlieger, met gemak maakt de alpenkraai rolbewegingen en duikvluchten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De alpenkraai broedt in berggebieden met steile wanden en aan steile rotskusten. Het nest wordt gemaakt op een rotsrichel of in een nis, soms ook in gebouwen en ruïnes. Het legsel bestaat uit 3 tot 5 eieren.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De alpenkraai komt het gehele jaar voor in Noord-Afrika, West-, Centraal- en Oost-Azië en Europa, met name in Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië, Griekenland, Normandië, Ierland en het zuidwesten van Groot-Brittannië. Deze vogel leeft in gebergten en aan rotskusten, soms in steengroeven.[4]

Er worden 8 ondersoorten onderscheiden.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]