Alsophis rufiventris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Alsophis rufiventris
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Dipsadidae
Geslacht:Alsophis
Soort
Alsophis rufiventris
(Duméril, Bibron & Duméril, 1854)
Alsophis rufiventris op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Alsophis rufiventris is een slang uit de familie Dipsadidae. De slang behoorde lange tijd tot de familie gladde slangen (Colubridae).

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De slang wordt ongeveer een meter lang, de wetenschappelijke soortnaam rufiventris is afgeleid van het Latijnse ventris rufus dat letterlijk rode buik betekent. Deze naam is echter niet van toepassing, de slang heeft een grijze tot oranje buik. De kleur is bruin, de bovenzijde heeft regelmatige vlekkenrijen en strepen. Er is overigens wel een roodbuikslang (Storeria occipitomaculata), maar dit is een andere soort.

Verspreiding[bewerken]

Alsophis rufiventris komt voor op de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius. Vroeger kwam de soort ook voor op de eilanden Nevis en Saint Kitts van de federatie Saint Kitts en Nevis, maar hier is de slang sinds de negentiende eeuw uitgestorven. De oorzaak is de introductie van mangoesten (familie Herpestidae), een familie van carnivore zoogdieren die onder andere slangen op het menu hebben staan. Het verspreidingsgebied van de slang is hierdoor achteruitgegaan van meer dan 300 km² naar ongeveer 33 km² vandaag de dag.

Op Sint Eustatius komen de dieren nog algemeen voor, maar ook deze exemplaren hebben te lijden onder een hoge predatie. Niet alleen natuurlijke vijanden zoals de Amerikaanse torenvalk (Falco sparverius) maar met name andere door de mens geïntroduceerde dieren als honden en katten zijn hiervan de oorzaak.

Bronvermelding[bewerken]