Amnion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bertux (overleg | bijdragen) op 28 feb 2019 om 17:49. (+Amniota. Wf; lamvlies moet toch lamsvlies zijn?)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Menselijke foetus omsloten door het vruchtvlies

Het amnion,[1] de amnios[2] of het vruchtvlies is een dun omhulsel waarin het vruchtwater en het embryo, later de foetus, zich bevinden.

Na de geboorte wordt ook de placenta met het vruchtvlies geboren, de nageboorte. Soms begint de bevalling als het vruchtvlies breekt en het vruchtwater via de vagina het lichaam van de moeder verlaat. Dat wordt aangeduid met "de vliezen die breken".

Evolutie

Het amnion heeft zijn naam geleend aan de Amniota, een clade die niet de amfibieën omvat, maar verder alle nog levende viervoeters (Tetrapoda). In deze diergroep vallen de gemeenschappelijke voorouders van onder andere de zoogdieren, dinosauriërs, vogels, slangen, schildpadden en hagedissen, die alle een vruchtvlies hebben.

Etymologie

Het woord amnion komt uit het Grieks en betekent letterlijk lamsvlies.

Geopende baarmoeder van een kat
1. = navelstreng
2. = amnion
3. = allantois
4. = dooierzak
5. = kleine bloeduitstorting
6. = moederdeel van de placenta (endometrium)

Literatuurverwijzingen

  1. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  2. Triepel, H. (1910). Die anatomischen Namen. Ihre Ableitung und Aussprache. Mit einem Anhang: Biographische Notizen. (Dritte Auflage). Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.