Andamanentaling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andaman-taling
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
NettionKeulemans.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Anas
Soort
Anas albogularis
Hume, 1873
Andaman-taling op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De andamanentaling (Anas albogularis) is een kleine soort eend uit de familie Anatidae. Vaak wordt deze eend nog beschouwd als een ondersoort van de grijskeeltaling met de wetenschappelijke naam A. gibberifrons albogularis.[2] Ook BirdLife International erkent dit taxon niet en heeft daarom deze eend dezelfde status (niet bedreigd) als de grijskeeltaling.

Beschrijving[bewerken]

De andamanentaling is overwegend bruin van kleur. Zijn kop en hals zijn iets bleker en de eend heeft een witte ring rond zijn ogen. Hij leeft in mangroves en lagunes, en wordt soms aangetroffen in tuinzwembaden van mensen die in de Andamanen leven. 's Nachts zoeken ze rijstvelden op om zich te voeden. Het broedseizoen loopt van juli tot oktober. De eenden maken een nest van gras en leggen daar ongeveer negen eieren in. Men heeft lang gedacht dat deze vogels broeden in boomholten, maar hiervan zijn geen bewijzen. De andamantaling voedt zich met weekdieren en geleedpotigen.

Verspreiding[bewerken]

Hij leeft in de Andamanen, een eilandengroep in de Golf van Bengalen tussen India en Myanmar. De populatie zou naar schatting uit slechts 500 tot 600 dieren bestaan, volgens een onderzoek dat liep tussen 1995 en 1998. Indien de IUCN de soortstatus van deze eend erkent, zal deze endemische soort waarschijnlijk een andere status op de Rode Lijst van de IUCN krijgen.[1]