Andries Heidema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andries Heidema
Andries Heidema.jpg
Algemene informatie
Volledige naam A.P. Heidema
Geboren 2 maart 1962
Functie Burgemeester van Deventer
Sinds 4 juli 2007
Partij GPV
ChristenUnie
Politieke functies
1990-2002 Lid gemeenteraad van Zoetermeer
1998-2002 Wethouder van Zoetermeer
2002-2007 Burgemeester van Neder-Betuwe
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

A.P. (Andries) Heidema (Haren (Groningen), 2 maart 1962) is een Nederlandse politicus voor de ChristenUnie. Hij is sinds 4 juli 2007 burgemeester van de gemeente Deventer, provincie Overijssel. Oorspronkelijk was hij lid van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee voorgangers van de ChristenUnie.[1]

Loopbaan[bewerken]

Heidema studeerde in Wageningen landinrichtingswetenschappen en voltooide deze studie in 1986. Hierna was hij onder meer beleidsmedewerker en projectmanager bij de Rijks Planologische Dienst en interim-manager op het ministerie van VROM.

Vanaf 1988 was hij zestien jaar politiek actief in de Zuid-Hollandse gemeente Zoetermeer, eerst als adviseur van de combinatie GPV/RPF/SGP, vanaf 1990 als raadslid voor deze combinatie en vanaf 1998 ook als wethouder voor onder meer wijk- en buurtbeheer, natuur en milieu en kunst en cultuur.

Op 1 juli 2002 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe (tot april 2003 nog 'gemeente Kesteren' genaamd). In dat jaar was hij ook voorzitter van de selectiecommissie die André Rouvoet voordroeg voor het lijsttrekkerschap van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2003. In 2007 volgde Heidema James van Lidth de Jeude op als burgemeester van Deventer.

De benoeming van Heidema veroorzaakte vooraf enig tumult. Deventer kent van oudsher een links-liberale meerderheid in de politiek en sommigen waren van mening dat een burgemeester van orthodox-christelijke signatuur daar niet bij paste.

Op 13 februari 2013 besloot de Deventer gemeenteraad hem voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar voor te dragen. Op 4 juli dat jaar werd hij herbenoemd.

Andere functies[bewerken]

  • Voorzitter Vereniging Stadswerk, vanaf november 2006.
  • Voorzitter Regio Stedendriehoek, vanaf september 2007
  • Lid van de Deltacommissie nieuwe stijl (september 2007 - september 2008)
  • Voorzitter VNG-commissie Ruimte en Wonen
  • regionaal ambassadeur Minder Regels Meer Service

Motorongeluk[bewerken]

Op 20 juli 2010 raakte Heidema in zijn woonplaats Diepenveen betrokken bij een eenzijdig motorongeluk waarbij hij een dubbele beenbreuk opliep, waarna hij per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Heidema, die geen helm droeg en ook geen motorrijbewijs had, deed zelf aangifte van zijn overtreding.

Persoonlijk[bewerken]

Andries Heidema is gehuwd en heeft vier kinderen.

Trivia[bewerken]

In april 2014 trad burgemeester Heidema op als 'edelfigurant' in de musical Moulin Rouge van Deventer Musical. Hij figureerde als klant van de nachtclub.[2]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Henk van der Wende (wnd.)
Burgemeester van Neder-Betuwe
2002-2007
Opvolger:
Inez Pijnenburg (wnd.)
Voorganger:
James van Lidth de Jeude
Burgemeester van Deventer
2007-heden