Anne-Sophie Mutter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anne-Sophie Mutter B10-13.jpg

Anne-Sophie Mutter (Rheinfelden (Baden), 29 juni 1963) is een Duits violiste.

Biografie[bewerken]

Mutter heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder vier Grammy's en de Herbert-von-Karajan-Musikpreis. Ze is erelid van de Royal Academy of Music. Ze draagt de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland, de Franse Orde van Kunst en Letteren en verschillende andere onderscheidingen. De straat waar ze woont in de Duitse stad Wehr is naar haar vernoemd.
Voor de opleiding van jonge violisten stichtte zij twee organisaties: Die Rudolf-Eberle-Stiftung, 1987 en de Freundeskreis van de Anne-Sophie Mutter-Stiftung in 1997. Ze is erelid van de Royal Academy of Music. De laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2009 (voor viool), Ye-Eun Choi was een leerling van de violiste.

Ze heeft twee Stradivarius-violen in haar bezit, de Emiliani en de Lord Dunn-Raven.

In 1989 trouwde zij met Detlef Wunderlich, de advocaat van o.a. Herbert von Karajan en vele anderen uit de jetset van de muziek. Witold Lutosławski schreef toen Slaapliedje voor Anne-Sophie voor haar. Zij kregen twee kinderen. In 1995 overleed Detlef aan kanker. Zij heeft diverse uitvoeringen en opnames aan zijn nagedachtenis opgedragen, o.a. haar opname van de vioolsonates van Ludwig van Beethoven.

Van 2002 tot 2006 was zij getrouwd met componist/dirigent André Previn. Voor haar schreef hij het vioolconcert Anne-Sophie.

Externe link[bewerken]